KASZ+ 2017 – XIV. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, alkotótábor

Hamarosan befejeződik a XIV. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, a K-ARTS Művészeti Alapítvány által rendezett ipari alkotók tábora.

Fotó forrása: KASZ

A három hét alatt kilenc szobrász, képzőművész aktív munkájának köszönhetően újra jelentős alkotások, különleges, kreatív megoldások születtek a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó bázisán. Egyenként is ajánlanánk az összegző kiállításunk elé a művészek munkáját.

Majoros Gyula – az idei témajavaslatra (RE!) reagálva különböző leselejtezett gépalkatrészek, öntőformák felhasználásával kreálta műveit. A mívesen megmunkált fa alkatrészek kombinálódnak az acél elemekkel és születnek újabb műszaki és művészi értelmezések.

Drabik István – rozsdamentes acél és vörösréz ötvözésével készíti acélfőit, büsztjeit. A Képzőművészeti Egyetem oktatója az alkotótábor legelső éveiben dolgozott az acélszobrász telepen. Több év tapasztalatával, gazdag munkásságával tért vissza idén Kecskemétre.

Wahorn András – a tőle megszokott ironikus figurális ábrázolással jelentkezett. Vastag acéllemezekbe lézersugárral vágott nyakatekert mozdulatok, gesztusok, a kötöttségektől szabadulni akaró emberi lények késztetnek mosolygós töprengésre.

Fotó forrása: KASZ

Töttös Kata – a művésznőt is megfogta az acél rideg szépsége. Mágikus tekintetű feminin acélfestményeket készít, melyek valahonnét ismerős hősök.

Dobó Bianka – többek között acél reliefeket alkotott, a síkból kilépő bravúros grafikák látványos technikai megoldásokkal bírnak. A különböző vegyi eljárások, bevonatok reakciói újabb gondolatokat írnak ki a vaslemezre. Egy régi sugallatra, felnagyított zenedobozt, tulajdonképpen egy hangszert is összeállított.

Tóth Dominika Dalma – a fiatal művésznövendék acéllemezekből készíti az anyag súlyát meghazudtoló könnyed, légies formáit, ívelődő térgörbéit.

Kazi Roland – a multimédia művész törvényszerűségeket vizsgál, a fényjelenségeket kutatja. Tudós elődök előtt is tisztelegve igazi ezermesterként kreálja élményvetítő dobozait. Megtapasztalhatjuk, hogy milyen is az igazi lepedőakrobatika.

Fotó forrása: KASZ

Csertő Lajos – szobrász-, iparművész egy nagyméretű, impozáns, geometrikus formával lepi meg a látogatókat. A kompozit lemezből készült kockakicsomagolás szép momentuma a rendkívül változatos és nagyon gazdag munkásságnak.

Parizán Mihály – a fémszobrász és ötvösművész acélból fogalmazza meg napjaink felhőkarcolókkal telezsúfolt metropoliszainak torz képét. Görbül a perspektíva, bonyolult struktúrák kockázzák az acélszövetét.

A tárlaton Dóra Emese, Plank Antal és Ulrich Gábor friss acélmunkái is bemutatkoznak.

A KASZ+ 2017 alkotótábort lezáró kiállításunkat 2017. július 7-én, pénteken 17.00 órakor nyitjuk meg az IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában (Kecskemét, Izsáki út 8/b, a Sheraton Hotel mögött). A kiállítás 2017. augusztus 20-ig látogatható naponta 8.00-17.00 óra között. Minden érdeklődőt, kíváncsi műpártolót szívesen látunk. Szóljanak a barátaiknak is!

Információk: K-ARTS Művészeti Alapítvány, Árvai István
E-mail: karcolda@karts.hu, mobil: +3630-206-7080

Forrás: KASZ