Megnyilt a 10. Armel Opera Festival

Elkezdődött a 10. Armel Opera FestivalRufus Wainwright Prima Donna című operájának bemutatójával, a Thália Színházban, Alföldi Róbert rendezésében.

© Kállai-Tóth Anett

A jubileumi fesztivált  Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, karmester  nyitotta meg, aki a kezdetek óta szakmai támogatója az Armelnek.

Eötvös Péter © Kállai-Tóth Anett

Az ünnepségen Alföldi Róbert rendező többek között kiemelte: az Armel Opera Festival tette számára lehetővé, hogy operarendezőként komoly szakmai tapasztalatra tegyen szert, és a világban több társulattal dolgozzon együtt az elmúlt években. Számára az opera a legmagasabb színházi forma, és arra törekszik rendezéseivel, hogy a prózai színház lehetőségeivel ötvözve hozzon létre valódi színházi élményt, és erre az Armel Opera Festival lehetőséget ad.

Alföldi Róbert © Kállai-Tóth Anett

Vajda Gergely, az Armel Opera Festival művészeti vezetője, zeneszerző, karmester az Armel nemzetköziségét emelte ki, mivel a fesztivál nemzetközi operaházakkal együttműködve hoz létre produkciókat, amelyek további egyedisége, hogy operaversennyel párosítja a bemutatókat. A világban egyedülálló  fesztivál e miatt is vált közismertté Európában és a tengeren túl, és ennek köszönhető, hogy a fesztiválon bemutatott előadásokat magas rangú nemzetközi szakmai zsűri értékeli. A fesztivál presztizsét növeli az a tény is, hogy a bemutatókat az ARTE Televízió 8 éve élőben  közvetíti, és gyűjti a közönségszavazatokat, és ARTE Közönségdíjjal ismeri el a nézőknek legjobban tetsző produkciót.

Vajda Gergely © Kállai-Tóth Anett

A 10. Armel Opera Festival sztárvendége Rufus Wainwright, aki jelenlétével tisztelte meg a Prima Donna című operájának magyarországi bemutatóját az Armelen, és örömmel beszélt az operához fűződő vonzalmáról, a komolyzene szeretetéről, és arról, hogy jó dolog új művet létrehozni, amelynek története van, és zeneszerzőként a legszebb és rendkívül izgalmas feladat számára az alkotás. További nagy élmény az, hogy a rendezők újabb és újabb színt adnak a műhöz,  és izgalmas látni a színpadi megvalósítást. Izgatottan várja a ma esti, budapesti bemutatót, és örömét fejezte ki, hogy az Armel Opera Festival által kerül bemutatásra az első operája, amit 2008-ban írt, és az óta több országban bemutatták.

Rufus Wainwright © Kállai-Tóth Anett

Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatója az alkotóknak és a közönségnek mondott köszönetet, hiszen a nézők érdeklődése nélkül nem érhette volna meg a fesztivál a 10. jubileumi évet, és mint mondta, az a leghőbb vágya, hogy még többen ismerjék meg, és szeressék a fesztivált, a kortárs operákat, és az egyedi programokat, koncerteket, amelyeket az Armel örömmel szervez, és mutat be Budapesten kívül  Európában és a világban.

Havas Ágnes © Kállai-Tóth Anett

Az igazgatónő köszönetet mondott az Európai Fesztiválszövetségnek – EFA is, hogy a kezdetek óta figyelemmel kíséri az Armel tevékenységét, és májusban újra kiváló minősítéssel jutalmazta a fesztivált. „Ez nagy dolog, és ez további erőt ad a továbbiakhoz, pl. a következő 10 évhez.

A nyitóesemény az Armel torta elfogyasztásával zárult a hatalmas Armel Opera Festival installáció előtt, amely a Thália Színház előtt várja a közönséget, majd Bécsben, a MuTh Színházban, ahol további négy előadás látható a következő napokban. A bécsi előadásokra Armel Operabusszal utazhat a budapesti közönség ingyenesen, a Hősök teréről június 30-július 3. között minden nap.

A 10. Armel Opera Festival július 4-én zárul Budapesten, a Jubileumi díjátadó Gálaesttel, a Thália Színházban. Itt kerül átadásra a Legjobb Produkció, a Legjobb Előadó, és az ARTE Közönségdíj.

Előadások megtekintése élőben és további 6 hónapon át, valamint szavazás július 3-án, éjfélig:

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-001-A/prima-donna-de-rufus-wainwright-armel-opera

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-002-A/weisse-rose-d-udo-zimmermann-armel-opera-festival

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-003-A/il-giovedi-grasso-de-gaetano-donizetti-armel-opera-festival

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-004-A/operetka-de-michal-dobrzynski-armel-opera

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-005-A/klotho-de-martyna-kosecka-armel-opera

A Gálaesten fantasztikus szólisták lépnek föl, a Pannon Filharmonikusok kíséretében, Vajda Gergely vezényletével. A műsor házigazdája Alföldi Róbert, aki személyes élményein keresztül mutatja majd be az Armel sikertörténetét. Rendező: Szabó Máté. 

A Fesztivál programjai:  http://armelfestival.org/aof-magyarorszag/

Forrás: Armel Opera Festival
,