Kiállítások a Római Magyar Akadémián

2017. június 25-július 23. között a Római Magyar Akadémia (Falconieri Palota – Via Giulia, 1) két kiállításnak ad otthont: A “Generációk között. A Szunyoghy művészcsalád kiállítása” (Generazioni. Opere della famiglia artistica Szunyoghy) című kiállítás az Akadémia Galériájában kerül megrendezésre míg a “A hagyomány vonzásában. Válogatás kárpátaljai festőművészek munkáiból művei” (Attratti dalle tradizioni. Opere dei pittori della Subcarpazia) című  tárlat a Palota első emeleti díszfolyosóján kerül elhelyezésre.

A Németh Pál kurátor gondozásában létrejött  tárlatok ünnepélyes megnyitójára 2017. június 15-én, csütörtökön 19.30 órakor kerül sor Dr. Fiedler Ernő részvételével.  

Fotó forrása: Római Magyar Akadémia

Szunyoghy kiállítás

Szunyoghy András 1946-ban született Pécsett és 1971-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. A magyar művészeti szcénában a Szunyoghy név egyet jelent a rajzolás művészetével. Első anatómia könyvét A ló művészeti anatómiáját 1989-ben publikálta, ezt követte 1996-ban a Rajziskola című munkája, majd két évvel később ember művészeti anatómiájának feldolgozását  tárta a nagyközönség elé. Azóta számos a rajzolással és az anatómiával foglalkozó publikációja jelent meg, jó néhány ezek közül számos nyelven a mai napig mérvadó mű a világ minden részén. Szunyoghy András grafikus családból származik, a rajzoláshoz, a grafika legnehezebb és legszebb technikái közül a rézmetszéshez való vonzalma a gyermekkorra nyúlik vissza. Így az sem meglepő, hogy fia Ifj Szunyoghy András és lánya Szunyoghy Viktória szintén művészet területén maradtak, András az alkalmazott grafika világában, Viktória a festészet műfajában jeleskedik.

A Római Magyar Akadémián nyíló kiállítás egy valódi magyar művészcsaládot mutat be, ahol a nagyapa és dédapa nyomdokán az apa és fia, és lánya is elindul, hogy megtalálja annak az eredőjét, ami minden művészt mozgat, a saját útját, a saját művészi nyelvét, nem csak az egyetemes művészet alkotói, de a család alkotói árnyékában és fényében egyaránt. A kiállítás litográfiákat, olajfestményeket, grafikákat tár a római közönség elé.

Kárpátaljai kiállítás

„A kárpátaljai festőművészet tulajdonképpen ott kezdődik, ahol a lélek a tájra eszmél” – Aba József

A kárpátaljai festőművészek a tradíció nyomán indulnak el, és erőteljes festői tradíció köti össze műveiket, ami nem csak a témaválasztásban, de inkább a festői kifejezésben érhető tetten. A Miniszterelnökség gyűjteményéből származó, 28 művész közel 30 olajfestményét felvonultató római tárlat betekintést enged egy izgalmas világba, ahol a szó nemes értelmében megállt az idő, és a művekben a már klasszikusként kezelt modern művészet festői tradíciói éppen úgy jelen vannak, ahogy jelen van egy kortalan értékrend, a táj, a hely szeretetén keresztül az ecsetnyomig a vásznon.

Forrás: Római Magyar Akadémia