Turning the Inside Out – Lalo Sánchez del Valle mexikói festő kiállítása a Budapesti Cervantes Intézetben

A kiállítás Lalo Sánchez del Valle 18 közepes méretű képét mutatja be, amelyek legutolsó szlovákiai tartózkodása során születtek különböző technikák alkalmazásával, mint akril, tus, olajpasztell, és amelyek a festővászonra spontán fröcskölt, rétegesen felvitt és különböző árnyalatú foltokból öltenek formát. Így a festmény belülről kifelé kel életre, mint ahogy a kiállítás címe jelzi: Turning the Inside Out.

Fotó forrása: Cervantes Intézet

Fotó forrása: Cervantes Intézet

A festő 1968-ban született Mexikóvárosban, a művészettel leginkább autodidakta módon került kapcsolatba, később a párizsi Nemzeti Képzőművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, majd a new york-i Parsons School of Design iskolában tanult. Ezután kezdték el kiállítani műveit egyéni és csoportos tárlatok formájában, Ausztriától kezdve Szlovákián, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokon át egészen természetesen Mexikóig számos helyen voltak láthatóak. A párizsi Maison de l’Unesco-ban Gabriel García Márquez nyitotta meg kiállítását.

Fotó forrása: Cervantes Intézet

Fotó forrása: Cervantes Intézet

Nemrég Tudatalatti Kapuk címen volt látható egy sikeres kiállítása a mexikóvárosi Tőzsdepalotában (Centro Bursátil). A kiállítás címe méltán foglalja össze a festő művészi hitvallását: „A Tudatalatti Kapuk jól tükrözi a gondolkodásomat, a művész belső vívódását azért, hogy gondolatait szabadon és spontán fejezhesse ki.”

Fotó forrása: Cervantes Intézet

A Turning the Inside Out c. vándorkiállítás képeit 2017-ben a Bécsi Mexikói Kulturális Intézetben állították ki március 17-ig, majd Pozsonyban a Szlovák Rádió Galériájában, ahol március 31-ig volt megtekinthető. A Budapesti Cervantes Intézet Dísztermében május 17-én nyitottuk meg a kiállítást, s június 20-ig látható.

Fotó forrása: Cervantes Intézet

Fotó forrása: Cervantes Intézet

Inspiráló Kelet-Európa – Interjú Lalo Sánchez del Valle mexikói festőművésszel

Lalo Sánchez del Valle hivatalos honlapja: www.lalosanchezdelvalle.mx

Részletek:
Hely: a Budapesti Cervantes Intézet Díszterme
(1064, Vörösmarty u. 32.)
Időpont: 2017. június 20-ig

Szervezők:
Mexikói Nagykövetség, Budapest


Cervantes Intézet, Budapest

Forrás: Cervantes Intézet