Egy spanyol darab

Szerző: Sári Edina

A színházrajongók nagy álma, hogy bekukucskálhassanak egy készülő darab próbájára és meglessék a kedvencüket munka közben. Erre ritkán adódik lehetőség, de ha mégis, akkor is szervezetten, úgynevezett „nyílt próba” keretében, amikor az alkotók általában a színház törzsközönségének kedveskednek azzal, hogy bepillantást engednek a kulisszák mögé.

Fotó forrása: Pinceszínház

A Pinceszínház nem ilyen eszközzel kalauzol el minket a bársonyfüggöny mögé, hanem azzal, hogy műsorra tűzte az Egy spanyol darab című Yasmina Reza-darabot, amely egy családi összejövetel történetét jeleníti meg sok-sok „őrültspanyolos” beütéssel: humorral, egymás szavába vágással, de ha jól figyelünk, az életre vonatkozó bölcsességeket is kiszűrhetünk a színpadi viszályból.

A mű, amit a darabbeli színészek próbálnak, arról szól, hogy Pilar, az idősödve is mutatós egykori szépségszalon-recepciós hölgy meghívja két színésznő lányát és alkoholista tanár vejét, hogy bemutassa nekik vőlegényét, a nála évekkel fiatalabb közös képviselőt. A családi találkozó szinte kudarcba fullad, a perpatvartól eltekintve minden szereplő magányosan, elszigetelve, a saját problémáiba burkolva éli meg a délutánt.

Pedig minden szereplő a szeretet apró megnyilvánulásainak jeleit keresve tulajdonképpen egyet akar – az általunk feltételezett spanyol temperamentumnak megfelelően elég erőszakosan: maximális figyelmet a másiktól, a fontosság érzését, nem utolsó sorban a családban elfoglalt első hely szilárd kivívását és megőrzését. Ez nemhogy nem sikerül, hanem egymás torkának esve próbálják túlélni egymást és – saját magukat.

A duplacsavaros történetben még egy plusz csavar: a művet játszó színészek a próba közben kilépnek szerepükből és saját életükről, hivatásukról, vívódásaikról is vallanak, amit a színpadon elhelyezett képernyőn mintegy riportszerűen követhetünk.

Felröppent a hír, hogy nagy megtiszteltetés érte a Pinceszínházat, mert az éppen Magyarországon reklámfilmet forgató Antonio Banderas menedzsere megkereste a titkárságot azzal, hogy a filmsztár szeretné megtekinteni a csütörtök esti bemutatón az Egy spanyol darab című produkciót…
… de a hírről rövidesen kiderült, hogy csak április elsejei tréfa, bár a színháznak a Művészet után ez már a második repertoárra tűzött darabja az idei évadban a világhírű francia írónőtől, ami azt mutatja, Banderas ide, Banderas oda, mi igenis szeretjük Yasmin Resa műveit!

Yasmina Reza:
Egy spanyol darab
családi vígjáték felnőtteknek
Fordította: Bodnár Róbert
FERNAN – Kocsó Gábor
PILAR – Vándor Éva
NURIA Pilar lánya – Gubik Petra
AURELIA Pilar lánya – Juhász Réka
MARIANO Aurelia férje – Fillár István
Díszlettervező: Khell Csörsz
Jelmeztervező: Velich Rita
Ügyelő-súgó: Pogács Zsuzsa
Rendezőasszisztens: Zakar Ági
Rendező: Réthly Attila

Játszási időpontok: 2017. április 11.,  május 2., 18.
Jegyvásárlás: http://www.pinceszinhaz.hu/jegyek/jegyvasarlas.html