Filmklub a Magyar Nemzeti Galériában

FILMKLUB
Film és Mítosz – Művészettörténeti és filmtörténeti előadássorozat
Jean Cocteau Orfeusz-trilógiája

2017-ben is folytatódik a Magyar Nemzeti Galéria filmklub sorozata. Idén az előadássorozat a film és mitológia kapcsolatát szeretné izgalmas és ritkán látható filmek bemutatásával feltárni. Ebben az évben az Orfeusz – mítosz rendkívül összetett szimbolikájának Cocteau-féle értelmezésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A filmvetítések előtt minden alkalommal a korszak művészettörténeti és filmtörténeti vonatkozásairól tart előadást Gimesy Péter művészettörténész.

2017. április 23., vasárnap, 16.00
Film: Jean Cocteau – A költő vére
(fekete-fehér, feliratos, francia filmdráma, 49 perc, 1930)

Cocteau Orfeusz-trilógiájának első része egy évvel Buñuel botrányos filmje, az Andalúziai kutya után készült. Ez a film is legalább olyan megdöbbentő és érdekes szürrealista alkotás, mint a filmklubunkban korábban már bemutatott Buñuel-film.
Cocteau első játékfilmjét „Meg nem történt eseményekről szóló realista dokumentumfilm”- nek nevezte. A különleges trükköket alkalmazó film igazi belépő Cocteau szürreális világába.

2017. szeptember 24., vasárnap, 16.00
Film: Jean Cocteau – Orfeusz 1949
(fekete-fehér, hangalámondásos, francia film, 95 perc, 1949)

Az Orfeusz- trilógia második része a modern világba helyezi a mítoszt. Az antik történet kiváló lehetőség Cocteau számára, hogy filmes eszközökkel érzékeltesse a realitáson túli világ betörését a mindennapokba

2017. november 26., vasárnap, 16.00
Film: Jean Cocteau – Orfeusz végrendelete 1960
(fekete-fehér, hangalámondásos, francia filmdráma, 85 perc, 1960)

Cocteau utolsó filmjében visszatér az Orfeusz témához, ezzel keretes szerkezetet adva filmes életművének. Alteregóját, a költőt itt már ő maga játssza el.
A trilógia befejező filmjében több mitológiai történet keveredik igazi szürreális elegyet alkotva. A filmben epizódszereplőként láthatjuk Pablo Picasso-t.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület, előadóterem
Időtartam: 1,5–2 óra, (vasárnaponként, 16.00–18.00)
Belépőjegy: 500 Ft/fő
Jegyek korlátozott számban kaphatók a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztáraiban, illetve a jegymester.hu oldalon.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria