Friss Hús: sikerrel zárult a pitchfórum – Nagy érdeklődés övezi a szakmai programokat, és telt házasak a filmfesztivál vetítései

Nagy érdeklődés övezte a Friss Hús rövidfilmfesztivál keretében március 30–31-én megszervezett szakmai programokat: a magyar filmes élet iránt érdeklődők megtöltötték a Toldi mozit.

Péntek délelőtt a pitchfórum pályázata során kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 50 pályázatból a kiválasztott tervek a szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai, Deák Dániel, a Friss Hús alapítója, Lengyel Balázs forgatókönyvíró, Pálfi György rendező, Pusztai Ferenc producer, Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró és casting director voltak. Több mint száz érdeklődő figyelte a jövő filmjeinek bemutatkozását. A pitchfórumon nyertest is választ a zsűri: a díj 300.000 forint, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze. A zsűri döntését a Toldi moziban rendezett díjátadón, április 2-án vasárnap délután 16:30-kor jelentik be.

Az iskolák nyílt napján a filmes kurzusokat kínáló felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a középiskolás közönségnek: az SZFE, az ELTE, a MOME és a Metropolitan egyetem tartott prezentációt a megjelent fiataloknak képzéseikről, a Filmesgyakornok.hu pedig a filmszakmai képzési programját ismertette.

A virtuális valóságról (VR) zajló kerekasztal-beszélgetésen Galácz Karolina (kreatív igazgató, Young&Rubicam Budapest), Pálfi György rendező, Szeiler Péter rendező és Herner Dániel producer kereste arra a kérdésre a választ, hogy megtalálja-e a jelenleg megtorpanó VR az útját és a közönségét. Az izgalmas beszélgetést, amelyet az érdeklődők élőben a követhettek Facebookon is, Áprily Zoltán filmrendező, filmes szakember moderálta.

A szakmai programok szombaton és vasárnap is folytatódnak: a filmes újságírás iránt érdeklődők kritikaíró workshopon vehetnek részt, majd kritikaíró versenyen is bemutathatják tehetségüket, a tavalyi, nagy sikerű beszélgetés folytatásaként szó lesz a tévésorozat-gyártás jelenlegi trendjeiről, illetve a gyerekek médiafogyasztási szokásairól.

Ma van a rövidfilmfesztivál negyedik napja: a Toldi termei szinte kivétel nélkül minden vetítésen megtelnek.

A mozi előterében és a Toldi előtti útszakaszon is fesztiválhangulat uralkodik: olyan vendégek látogatnak el a Friss Húsra, mint Enyedi Ildikó, Till Attila, Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan), illetve az Oscar-díjas Deák Kristóf, aki tavaly itt mutatta meg először a magyar közönségnek Mindenki című rövidfilmjét, és idén zsűritagként tért vissza. A fesztivál zsűrijeinek további tagjai: Bognár Péter filmforgalmazó, Pusztai Ferenc producer, Oana Iancu producer (Románia), Tóth Luca animációs filmrendező és Tibor Keser producer (Horvátország). A magyar közönség mellett nemzetközi vendégek is látogatják a fesztivált.

A Friss Hús filmfesztivál Facebook-oldala: Friss Hús Facebook

A fesztivál folyamatosan frissülő Facebook-eseményoldala a vetítési időpontokkal: Friss Hús 2017 Facebook.

Családi programok a Friss Húson – Facebook eseményoldal

A Friss Hús programja

Forrás: Daazo.com – Friss Hús
,