Egy nyári abszurd

Április 1-én mutatja be a Pesti Magyar Színház és a Manna közös produkcióként Mrożek Egy nyári nap című darabját. Az abszurd vígjátékban Ágoston Péter és Mészáros Máté figurái küzdenek a hölgy, Járó Zsuzsa kegyeiért. A helyzet pikantériája, hogy mindkét férfi épp öngyilkosságra készül, ráadásul ugyanazt a helyszínt szemelték ki erre a célra, mikor belibben életükbe a Nő, aki felforgat körülöttük mindent, és persze – egy kis időre – eltéríti őket a sötét gondolatoktól. Az előadás rendezője Cseh Judit.

Mrożek egyfelvonásos darabját eddig kevesen vették elő, a független alkotócsapat azonban beleszeretett ebbe az abszurd vígjátékba. Mészáros Máté és Ágoston Péter szemelte ki magának Mrożek két karakteres szerepét, Sik-et és Balsik-et. Az egyik, akinek mindig minden sikerül, és ez kergeti az öngyilkosságba, a másik, aki mindenben kudarcot vall, és ezért akar véget vetni az életének. Járó Zsuzsával lett kerek a csapat, aki a mindent felkavaró Hölgy szerepét vállalta. Hárman kérték fel Cseh Juditot, aki kollégájuk, színésztársuk, de már több darabot is színpadra állított, hogy rendezze meg ezt a vígjátékot.

A független alkotókat támogató Manna Egyesület karolta fel az alkalmi társulatot és a Pesti Magyar Színház Sinkovits Színpada ad majd otthont a produkció budapesti előadásainak. Ágoston Péter, a Magyar Színház tagja otthon érezheti magát, a többi alkotó független szabadúszóként pedig új otthonra lelhet erre az időre a kamaraszínpadon. Az Egy nyári nap című abszurd vígjátékkal egy új szín jelenik meg a Pesti Magyar palettáján.

„Nekem ez egy igazi öröm-munka. Nagyon jó színészek ők mindhárman, és egy színházi nyelvet beszélünk. Velük bele mertem vágni egy ilyen abszurd színdarab létrehozásába. Én még abszurdot színészként sem nagyon csináltam, így izgalmas kaland ez mindannyiunk számára, de nagyon hiszünk abban, hogy a nézők is ráéreznek majd az ízére.” – mondja Cseh Judit rendező a készülő előadás kapcsán.

A darabban három karakteres figura találkozása mindenkit kibillent az eddigi szerepköréből, és egy új rendszer kezd kialakulni. Ahogy Balsik mondja az előadásban: „Régebben meg voltam győződve, hogy azért nem sikerül semmi, mert nem vagyok rá képes.  Így aztán nem hittem benne. De mióta megismertem őt elkezdtem hinni magamban. Világossá vált eddigi balsikereim oka. Az, hogy nem hittem magamban, hogy már előre elkönyveltem a kudarcot.” Sokszor az életünkben fontos fordulópont lehet egy-egy találkozás. Ebben az előadásban sokat lehet nevetni a gondolatokon, szituációkon, és persze meg lehet döbbenni magunkon. Milyenek vagyunk mi emberek? Mire vagyunk képesek vagy nem képesek, egy cél elérésének érdekében? Miért nem hiszünk magunkban vagy miért igen? A darab rengeteg emberi erővel kapcsolatos kérdést boncolgat, miközben nem titkolt célja az, hogy nevessünk. Akár saját magunkon is.

Slawomir Mrożek: Egy nyári nap
Abszurd vígjáték
Balsik: Ágoston Péter
Sik: Mészáros Máté
Nő: Járó Zsuzsa

Fordította: Bojtár B. Endre
Díszlet, jelmez: Fekete Györgyi
Sound design: Igaz Balázs
Mozgás: Duda Éva
Asszisztens: Láng Zsuzsa
Ügyelő: Trimmel Ákos
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Cseh Judit

A Pesti Magyar Színház és a Manna közös előadása

Bemutató: 2017. április 1.
További előadások: 2017. április 5, 30.

EGY NYÁRI NAP

Forrás: Pesti Magyar Színház