Idén nyáron is vár Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál – Magyarország első fényfesztiválja

Tavaly nyáron több tízezer látogató előtt, minden várakozást felülmúló sikert aratva mutatkozott be Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál. Idén június 30. és július 2. között esténként ismét fényárba borul a belváros, az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint 10.000 négyzetméternyi vetített felületet, mely európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság. Spanyol légtornászok álomszerű produkciója érkezik a város főterére, a Székesegyház monumentális homlokzatán újra mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjazásos versenye várható. S mindeközben egyéb különleges kulturális programok – koncertek, színházak, újcirkuszi előadások – is várják az érdeklődőket. Pécs a hazai fesztiválszezon egyik legnagyobb, legkellemesebb meglepetésére készül.

Fotó forrása: Zsolnay Fényfesztivál

Világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendenek a fényfesztiválok, melyek a technológia fejlődésével egyre grandiózusabb élményt nyújtanak. A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj, hazai viszonylatban pedig egészen a tavalyi esztendőig nem találkozhatott vele az élményekre éhes közönség. Pécs legnagyobb kulturális-turisztikai szervezete, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ezt a hiányt pótolta a fesztivál megszervezésével.

A második pécsi Zsolnay Fényfesztivál kiteljesíti koncepcióját és egy olyan háromnapos rendezvényre készül, melyben még karakteresebben jelennek meg az előző fesztivál legizgalmasabb elemei, a huszonegyedik századi fényművészet különböző ágai, az utcaművészetek, színház, zene és újcirkusz. Az idei fesztivál nagy hangsúlyt fektet továbbá a művészet, a technológia és a tudomány hármasának integrált megjelenítésére, valamint a mesterséges fényalkotások mellett feltűnnek majd a természetes napfényt alkalmazó művészeti projektek is.

A fesztivál nyitókoncertjének a város világszínvonalú koncertterme, a Kodály Központ ad otthont. Az elektronikus zene világából érkező angol előadó, Emika tavaly készült, Melanfonie című albumát a MÁV Szimfonikusokkal közösen viszi színpadra, a megismételhetetlen látványért Bordos László Zsolt, világhírű 3D mapping művész felel. Az ingyenes, szabadtéri elemekből építkező rendezvénynek ez lesz az egyetlen fizetős programja.

A koncertet követően látványos fényfelvonulás veszi kezdetét, a kellékek a közönség bevonásával készülnek, akik fényjelmezekbe öltöznek, fényjárgányokra szállnak, hogy minél többen aktív résztvevői, alkotói legyenek a fényünnepnek.

A város főtere ad újra helyszínt egy álomszerű újcirkuszi előadásnak, amely ezúttal Spanyolországból érkezik, a Voala Station légtornászainak egy 70 tonnás daru segít majd az égbe emelkedni. A Székesegyház épülete idén is megdöbbentő élményt kínál a nemzetközi 3D mapping versenynek köszönhetően, melyért a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel. Az alkotógárda egy gigantikus fényinstallációval is készül; mellettük egy másik világhírű magyar fényművész, Vicsek Viktor legújabb alkotásával most először mutatkozik be a fesztivál közönségének. Mindhárom este ráérősen korzózhat bárki a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útján.

A nyitókoncert után sem hiányzik majd a zene a fesztiválról. Olyan előadókat köszönthetünk a szabadtéri színpadon, mint az Óperentzia zenekarral fellépő Lajkó Félix, a Japánból érkező Matsumoto Zoku, a Kwashibu Area Band élén fellép a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a közönség és a világzenei szaksajtó. Utcazenészként tűnnek fel a legnevesebb pécsi könnyűzenei előadók, és visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legzajosabb sikerét produkáló közönségkedvencet, az olasz Fantomatik Orchestrat is.

A koncertek mellett újcirkuszi, tüzes és színházi produkciók népesítik be Pécs mediterrán hangulatú utcáit és tereit. A Baleár-szigetekről érkező Circ Bover díjnyertes előadásában hatméteres bambuszrudakból épül különleges mozgó díszlet, a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára pedig a Sienta La Cabeza barcelonai fodrászai fognak világító hajkölteményeket alkotni.

ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL – PÉCS A NYÁR FÉNYPONTJA!
2017. június 30. – július 2.

További információk: www.fenyfesztival.hu

https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival

Forrás: Zsolnay Fényfesztivál