Nyílt nap a Francia Intézetben – A divat francia nyelven

Március 25-én, szombaton ismét Nyílt napot tart a Budapesti Francia Intézet, ahol a látogatók megismerkedhetnek az intézet munkatársaival, helyiségeivel és tevékenységével.

A Frankofón Fesztivál keretein belül megrendezett Nyílt nap ezúttal a divat iránt érdeklődőket szólítja meg. Két neves budapesti művészeti és divatiskola, a ModArt és a Metropolitan Egyetem hallgatói mutatják be a Frankofón Fesztiválra készített kreációikat, melyeket a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének 2017-es Tíz frankofón szó elnevezésű kampánya inspirált. A francia nyelv népszerűsítését szolgáló kezdeményezés ebben az évben a virtuális világ mindennapi kifejezései közül válogat. A Nyílt napon ezek a francia szavak elevenednek meg a bemutatott ruhákon keresztül.

A divatbemutatók mellett a híres Párizsban élő kubai sminkmester, Rafaël Pita is a frankofón szavak ihlette make-upokat készít a helyszínen.

További francia kifejezések elsajátítását segítik a nyelviskola programjai : divat szaknyelvi és általános francia nyelvi bemutatóórák gyerekeknek és felnőtteknek, még zajló nyelvórákra történő betekintési lehetőség, valamint egy tizenöt perces, játékos szótanulás szerepel a kínálatban. A nyelviskolában ezen kívül rendkívüli beiratkozást is tartanak az áprilisban induló nyelvtanfolyamokra. A kreativitás szerepe a tanulásban is fontos, erről fog beszélni a Latitudes Könyvesboltban Philippe Brasseur, belga ifjúsági szerző, aki kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló, „Játsszunk a könyvekkel!” című könyvét mutatja be.

Emellett a látogatók próbára tehetik kreativitásukat a Giranelli ékszerkészítő workshopján, a gyerekek pedig a Médiatárban készíthetnek divatos kiegészítőket.

A divathoz és a designhoz kapcsolódó programok mellett természetesen idén is helyet kapnak a gasztronómiai bemutatók. A Café Dumas  a francia eredetű minyonnal várja a látogatókat, az intézeben müködő ínyenc termékek boltjában, a Le Gourmet de Bordeaux-ban pedig különleges csokikrémet lehet kóstolni.

Ez alkalommal is érdemes okostelefonnal érkezni a Francia Intézetbe, hiszen a megszokott kvízjáték kérdéseit mobilkódok (QR-kód) mögé rejtettük. A kérdésekre helyesen válaszolók között divathoz kapcsolódó, értékes nyeremények találnak gazdára a 14.30-kor kezdődő sorsoláson.

A márciusi Nyílt nap 15 órakor Julie Lopes Curval A szép világ (Le beau monde) című filmjének vetítésével zárul.

A programokra a belépés díjtalan.

Részletes program és további információk a Francia Intézet weboldalán és a Facebookon

Forrás: Budapesti Francia Intézet
,