Reformáció 500 Filmnapok 2017. február 9-12. – Sajtóbeszélgetést tartottak az Urániában

A Reformáció Emlékbizottság és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében kerül megrendezésre a Reformáció 500 Filmnapok Budapesten, 2017. február 9. és 12. között, amelyhez kapcsolódóan február 6-án sajtóbeszélgetést tartottak a program szervezői. A rendezvény célja, hogy a műsorra tűzött filmek felhívják a figyelmet az 500 éve útjára indult reformációra, valamint annak mai napig tartó hatásaira.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett sajtóbeszélgetésen dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Elekes Botond, az Uránia igazgatója, valamint Dr. Nagypál Szabolcs, római katolikus teológus vett rész és válaszolt az újságírók kérdéseire.

A tájékoztatón Elekes Botond elmondta, hogy a Filmnapok programjának összeállításánál nem a reformáció megosztó vonatkozásait keresték, hanem azokat az értékeket, amelyek a protestánsok és a katolikusok számára is felvállalhatók és hitéletbeli megújulásukat szolgálják. Ezt követően Dr. Hafenscher Károly, miniszteri biztos kifejtette, a magyar kormány azt a célt tűzte ki, hogy a reformációt, mint meghatározó eseményt a lehető legváltozatosabb eszközökkel mutassa be a Reformáció Emlékbizottság. Így született meg a jubileumi évhez kötődő Reformáció 500 Filmnapok is.

Dr. Nagypál Szabolcs katolikus teológus professzor is a filmes összeállítás sokszínűségét emelte ki. Példaként a filmnapokat is megnyitó Luther – A német reformáció filmje című némafilmet említette, amelyet élő zenei aláfestés fog kísérni Darvas Ferenc zongoraművésznek köszönhetően. Természetesen a program fontos feladata, hogy ne csak magyar, de nemzetközi vonatkozásban is bemutassa a reformációt, valamint annak kiemelkedő alakjait, amilyen például a skót származású John Knox, vagy az elzászi német teológus, Albert Schweitzer volt. Katolikusként azt az ökumenét hangsúlyozta, amely immár több mint egy évszázada meghatározza a keresztény egyházak közeledését és amely mellett a katolikus egyház II. vatikáni zsinaton kötelezte el magát. Megemlítette, hogy maga II. János Pál pápa is „hitünk nagy tanítójaként” beszélt Lutherről. A felekezetek közös állásponton vannak a hitben való megigazulás kérdésében, így katolikusként is örömöt találhat az ember a protestantizmus által hozott értékek szemlélésében.

Az Uránia Filmszínház igazgatója kitért arra is, hogy a program nyitódarabja, az 1927-ben készült Luther-alkotás mögött elég viszontagságos múlt van, mivel a korabeli felekezeti viták következtében az eredeti filmet agyoncenzúrázták, több mint 20 helyen vágtak ki belőle részeket. Az eredeti változatot az reformáció 500. évfordulójára rekonstruálták Németországban. Ahogy ő fogalmazott, „igazi filmművészeti csemege” vár azokra, akik megtekintik a filmet. Felhívta a figyelmet, hogy a filmek legtöbbje előtt teológusok, szakemberek tartanak bevezetőt. A három nap filmkínálatát tematikusan osztották fel: pénteken a reformáció 20. századi vonatkozásait járja körbe a rendezvény, leginkább dokumentumfilmeket bemutatva, míg szombaton a reformáció ikonikus személyeivel ismerkedhet meg a közönség. Az utolsó, vasárnapi alkalom pedig a reformáció és a nők kapcsolata lesz a fő téma. Természetesen a program a gyermekekre is gondol, így az eseményen fellép Levente Péter is, aki szombaton a Varázsóra című zenés műsorával szórakoztatja majd a 4 és104 év közöttieket, vasárnap délután pedig az Uránia kávézójában lehet kipróbálni a Bence Domonkos által kifejlesztett új Luther-kártyajátékot a tizenéves korosztálynak.

A Reformáció 500 Filmnapokra tehát 2017. február 9. és 12 között várják az érdeklődőket. A vetítéseken és a gyermekelőadáson 500 forintos regisztrációs díj ellenében lehet részt venni.

További információkért látogassanak el az alábbi honlapra:

http://www.urania-nf.hu/esemenyek/800/2017/02/09/reformacio-500-filmnapok

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház
,