„A világ vagyok…”- Az Óbudai Danubia zenekar Otthon vagyunk sorozatának A Dunánál című koncertje a Zeneakadémián

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A Héja Domonkos által 1993-ban alapított Óbudai Danubia Zenekar a 2017-re tervezett koncertjeit is tematikus sorozatokra építi fel. A január 20-án a Zeneakadémián induló „Otthon vagyunk” sorozat rendhagyó előadásaiban a zene és irodalom közös kapcsolódási pontjait keresik és adják át a művészek a hallgatóságuknak. Így a sorozat egy-egy estéjén elhangzó zeneműveket Hámori Máté (művészeti vezető) ismert magyar költők egy-egy versére fűzte fel, amelynek első részeként József Attila A Dunánál című versére esett a választása.

Fotó forrása: Óbudai Danubia Zenekar

A zenekar koncertjének felvezetéseként Jordán Tamás előadásban hallgathatta meg a közönség József Attila ezen, a hazánkat átszelő folyója partján született, az alkotó életszemléletéből táplálkozó versét. A színművész vastapssal kísért előadása a zenei dallamokhoz szokott teremben megerősítette azt az alkotói szándékot, amelyet a koncert első részében a Ligeti György által 1951-ben komponált zenemű, a Concert Românesc csak fokozott. A XX. század közepén Ligeti a bukaresti Folklór Intézetben jegyzete le azokat a román népdal fonográffelvételeket, amelyeket ebben a korai koncert darabjában is feldolgozott. Az Izaki Masahiro által vezényelt zenekar már az első részben tökéletes összhangról, és a szólisták kifogástalan hangszeres tudásáról tettek tanúbizonyságot. Erre, a zenészek között és a közönség irányába is megmutatkozó harmóniára erősített rá a zenekar abban a részben is, amikor Bartók Béla II. zongoraversenyéhez Balázs János zongorajátékával egészültek ki. Bartók Béla a második zongoraversenyét mintegy ellendarabként írta meg saját első zongoraversenyére. A nem szokványos hangszerelésű darabban a zeneszerző csak a harmadik tételben veszi igénybe a teljes zenekart, így annak első tételében a fúvós- és ütős hangszerek, majd a vonósok és az üstdob kap a zongorajátékkal párhuzamosan vagy váltakozva jelentős szerepet. Az alkotás, a bartóki életmű jellegzetes darabjaként hatott a közönségére, nem lehet kicsit szeretni vagy nem szeretni, annak erős és hirtelen érzelmi váltakozásaitól nem maradhat mentes senki. A megkérdőjelezhetetlen zenei tehetségű Balázs János a zongoraverseny után két ráadással is felejthetetlenné tette az estét. A háttérképben néma méltósággal és tisztelettel hallgatta végig a szimfonikus zenekar egésze is a zongoraművész jutalomjátékait: a Liszt rapszódiát és Dubrovay László, A clown utolsó álma című zeneművét, amelyet kimondottan Balázs János számára komponált.

Fotó forrása: Óbudai Danubia Zenekar

A teltházas koncert második felében a XIX.-XX. század fordulóján élő és alkotó világhírű Dohnányi Ernő zeneszerző többször változtatott partitúrák során, Doráti Antal közreműködésével létrejött II. szimfónia, E-dúr, op. 40-ét adta elő Izaki Masahiro tolmácsolásában a Zenekar. Az egész estés, tematikus, mégis önálló részekből felépülő koncertélmény szándéka nem kevesebb volt, mint összekapcsolni két művészeti ág érzelem- és gondolatvilágát a műveket megalkotók és az előadásban közreműködő valamennyi művész közvetítő erején keresztül. Tehette ezt azért, mert a tematikus felépítésnél is erősebben alapozott arra ezen este összeállítása, hogy az ember az őt körülvevő, állandóan változó, mégis egy világnak aprócska, de érzelmekkel felruházott része. Aki a színpadra lépő művészeken kívül a közönség soraiban is ezt gondolja a világról az biztos, hogy nem csak egy zenei élménnyel lett gazdagabb. És talán soha nem késő rádöbbenni a dolgok valódi jelentőségére, ezért tartozom egy, a koncertélmény hatására bennem keletkező vallomással. Jordán Tamás előadása után, Ligeti György zeneműve közben akarva, akaratlanul egy másik író, Jókai Mór regényének, Az arany ember felvezető részeinek jelentősége változott meg bennem erőteljesen. Amit ott, kamasz fejjel, szinte nehézkes, és nagyon hosszú leírásként éltem meg a Dunáról, most egészen más megvilágításba került számomra. Ez a másik nézőpont az Óbudai Danubia Zenekar A Dunánál című estje nélkül ki tudja, meddig váratott volna magára. A koncertsorozat második részét, a tematikusan a szerelemhez kapcsolódó Ódát február 15-én láthatja, hallhatja és érezheti át a Zeneakadémián a közönség.

„A világ vagyok…” mondatrész József Attila A Dunánál című verséből lett kiemelve.