BY THE WAY premier Ladjánszki Mártával

2016 február 16-án Ladjánszki Márta BY the way felújított előadásával tér vissza a Bakelit Multi Art Centerbe. Új szereposztás, új fényterv, régi lendület. Az intenzív testjelenlét és zeneiség most is elengedhetetlen a szuggesztív színpadkép mellől. “Egy fiú és két lány, egymást felemelik, ledobják, együtt mozognak vagy épp pont teljesen külön, vagy érintik egymást, vagy eltávolodnak. Egymástól és tőlünk. Mozdulataikban szerepet kap a lassúság, az érintés, a belső figyelem és főleg az egymásrautaltság. A kapcsolatokba beköltözik a tér, és közben mintha a zenészek története is megelevenedne.” (Gödöllei Anna)

BY the way (c) Kozár Edit – Forrás: Bakelit Multi Art Center

Az L1 Egyesület a berlini Magyar Kortárs Táncfesztiválon előadott négy kiemelkedő darabja után a Bakelit Multi Art Centerben mutatja be felújított előadását, a BY the way-t február 16-án este 20:00 órától. Ladjánszki Márta, az L1 Egyesület művészeti vezetője és a darab koreográfusa írja az előadás születéséről: „2008–2010-ben egy olyan alkotási folyamatban voltam benne, ahol az egymásra figyelés és összekapcsolódó bemutatósorozat a helyzetjelentésM címet viselte. Mindig nagyon érdekes, tanulságos és izgalmas volt ez a fajta munka (ahol egy hónapos műhelyezés és útkeresés után egy bemutatóval összegeztük azt az adott stádiumot). Ez a több állomásból álló; kollégáimmal, alkotótársaimmal együtt felépített bemutatósorozat egyik tiszavirág életű munkája a BY the way címet kapta. 6 év távlatából, új táncosok bevonásával, de megtartva a darab struktúráját, mozgásvilágát, lüktetését, állítjuk újra színpadra. A megújulást nemcsak az új táncosok energiái, de az új fényterv is segíti.”

A BY the way, ahogyan Ladjánszki Mártától megszokhattuk, az összművészetiség jegyében születik meg. A zene, a mozgás és a látvány egységet alkotnak „Két zenész a színpadon, minden monokróm és egyszerű, a zene meditatív és néhol nyugtalanító. Semmi más, csak két fehér lepel és egy vetített fehér téglalap van a táncosok mögött. Különös találkozásokról mesélnek, amelyekben keveredik a vágyakozás, a taszítás, a félelem és a fájdalom egyaránt. Folyamatos kapcsolatban vannak ők hárman, még akkor is, amikor egyikük a színfalak mögött öltözik. De a zenészeket (Varga Zsolt és Oliver Mayne) sem hagyják magukra, így vagy hárman, vagy négyen, vagy öten vannak a színpadon. Keverednek.

Egy fiú és két lány, egymást felemelik, ledobják, együtt mozognak vagy épp pont teljesen külön, vagy érintik egymást, vagy eltávolodnak. Egymástól és tőlünk. Mozdulataikban szerepet kap a lassúság, az érintés, a belső figyelem és főleg az egymásrautaltság. A kapcsolatokba beköltözik a tér, és közben mintha a zenészek története is megelevenedne.” (Gödöllei Anna)

A társművészetek mellett Ladjánszki Márta munkáinak másik fókuszpontja a lecsupaszított, megtisztított test jelenléte: “Kerestem, mindig is kutattam a test pőreségének fogalmát és elkezdtem hinni a test formáinak igazságában. Észrevettem, hogy sokszor a kosztümmel ügyesen lehet elrejteni, palástolni, megmásítani alkati jellegzetességeket, de az én szememben inkább úgy tűnt, homogenizál a kosztüm létezése és arra vágytam inkább, hogy a test önmagáért beszélhessen. Ezért lassan, de biztosan el-levetettem a kosztümöt és a bőr felületével, színével, a bőrben lévő hússal és az egész testet kitöltő érzelmekkel foglalkoztam.” – Ladjánszki Márta

BY the way (c) Kozár Edit – Forrás: Bakelit Multi Art Center

A BY the way-ről írták:

“… figyelemmel és gondoskodással teli munka” (Biczók Anna)

„… minden nagyon pontos volt, tiszta; így sokkal meztelenebb lett az ember, akit látok, a kapcsolatok, amiket látok. A mozgás nem takart, hanem beengedett. Ez nagy dolog mostanában.” (Cuhorka Emese)

„Ladjánszki Márta darabjaitól általában ’befordulós’ leszek, és nem azért, mert ’befordulós’ darabok. Sokkal inkább azért, mert nagyon mély darabok. Olyan témáról mesél, olyan kérdéseket feszeget, és olyan mélyről hozza föl mind magából, mind alkotótársaiból, vagy táncosaiból a válaszokat, válaszcsírákat, hogy az nagy figyelmet kíván. És persze bennem is megrezdülnek/megpendülnek a hasonló szálak, a hasonló mélységek érintődnek.“ (részlet Seszták Ágota írásából)

Koncepció/rendezés: Ladjánszki Márta
Előadók: Csizmadia Tamás (tánc), Kovács Emese (tánc), Kovács Noémi/Mórocz Eszter (tánc), Oliver Mayne (zene), Varga Zsolt (zene)
Zeneszerző: Oliver Mayne (GB) és Varga Zsolt
Fényterv: Tomáš Morávek (CZ)
Kosztüm: Pillangó
Támogatók: L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület, NKA – Táncművészet Kollégiuma, EMMI, MTF, Műhely Alapítvány
Médiatámogató: táncélet.hu

Külön köszönet a 2010-es darab kapcsán az együttműködésért és a megosztott gondolatokért: Bill Young, Garai Júlia, Koroknai Zsolt, Kozár Edit, Molnár Csaba

http://www.martaatwork.com/ / http://www.l1.hu/

Jegyvásárlás: www.bmac.hu/jegyvasarlas