Egy estére Itáliába visz a Müpa

Az olasz zene rajongóinak kedvez január 21-én a Müpa, hiszen nem csak egy, de rögtön két produkció is érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. Előbb az ifjú zenészpáros, Ilaria Graziano és Francesco Forni melegíti be a közönséget, majd az est második részében az olasz világzene veterán állócsillaga, Vinicio Capossela gondoskodik a hangulat további fokozásáról.

Vinicio Capossela (c) di Luca Zizioli – Fotó forrása: Müpa

Vinicio Caposselát a legtöbben csak az „olasz Tom Waits”-ként emlegetik, nem alaptalanul. Amellett, hogy az amerikai legendát tartja egyik legfőbb inspirációjának, számos dalát is feldolgozta. Sőt, több albumán az a Marc Ribot működik közre, aki többek közt Waits gitárosaként vált ismertté. Capossela negyed évszázada, 1990-ben, All’una e trentacinque circa című albumával debütált, ami olyannyira jól sikerült, hogy rögtön meg is kapta érte az egyik legrangosabb olasz zenei díjat, a Targa Tencót. Ezt utána még kétszer megismételte, legutóbb a 2000-ben megjelent Canzoni a Manovella koronggal, ami a másik legrangosabb olasz zenei elismerést, a PIM-et is bezsebelte. Sajátságos stílusában egyszerre fedezhető fel a dél-olasz hagyományokat felelevenítő tarantella, a tradicionális cigányzene és a tangó, míg mélyen személyes dalszövegei már-már Charles Bukowskit idézik. Capossela termékenységét jól jellemzi, hogy a két-három évente megjelenő lemezek mellett – kilencedik albuma tavaly látott napvilágot – 2004-ben Non Si Muore Tutte le Mattine címmel kiadták első regényét, sőt, még színházi területen is kipróbálta magát, ezzel az olasz világzene megkerülhetetlen alakjává vált.

Ilaria Graziano, Francesco Forni (c) Simona Ghizzoni – Fotó forrása: Müpa

Bár az ifjú zenészpáros – Ilaria Graziano és Francesco Forni – csak az elmúlt pár évben kerül az olasz zenei élet fókuszába, nevük addig sem csengett ismeretlenül az értő füleknek. Francesco első sorban zeneszerzőként, Ilaria pedig énekesnőként működött közre több filmben is, így például a zseniális Marianne Faithfull duettpartnereként a The Girl from Nagasaki című filmben is feltűnik. Az áttörést azonban 2015-ben megjelent első lemezük, a folkos-bluesos-countrys From Bedlam To Lenane hozta meg. Az album nagyszerűen példázza, hogy egy szál akusztikus gitár és egy elbűvölő énekhang milyen elképesztően sokszínű csodákra képes. Ezt pedig csak tovább fokozták a tavaly napvilágot látott második korongon. A 2016-os Sziget világzenei színpada után idén a Müpa hangversenytermébe érkezik a lehengerlő páros.

Vinicio Capossela / Ilaria Graziano és Francesco Forni

  1. január 21. szombat 20:00 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem


További információk: https://www.mupa.hu/program/vinicio-capossela-ilaria-graziano-es-francesco-forni-2017-01-21_20-00-bbnh