Valahol Európában a Pesti Magyar Színházban – Bemutató: 2016 december 2.

Tizenhét év óta nem mutatták be a Valahol Európában-t Budapesten. Mostantól egyszerre látható három Dés-musical a fővárosban. Két klasszikus, és egy klasszikusnak ígérkező. Mindazok, akik már látták a Dzsungel könyvét, sőt fel is nőttek rajta, és mostanában állnak sorba a Pál utcai fiúkért, azok végre megnézhetik a legendás VALAHOL EURÓPÁBAN-t a Magyar Színházban.

Fotó: Zsigmond László / forrás: Pesti Magyar Színház

Fotó: Zsigmond László / forrás: Pesti Magyar Színház

Dés László-Nemes István-Böhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter:
Valahol Európában
Rendező: Nagy Viktor
Musical két részben

„Ez egy sötét történet, hisz mindkét felvonása halállal végződik, mégis ott van benne a jó, a katarzis felemelő érzése, mert a zene feloldja a konfliktusokat, és enyhíti a fájdalmat – mondja Nagy Viktor, a darab rendezője. „Az én olvasatomban Simon Péter, a karmester Don Quijote-szerű figura, aki önfeláldozó tettével hívja fel a figyelmet az elembertelenedő, kizökkent világra, és hozza el a megváltást védencei számára. Rendezői ars poeticám szerint nem a történelem átírt és újraértelmezett lapjai az érdekesek, hanem az, hogyan képesek az emberek átélni mindezt. Az emberséget keresem a történetekben.”

Reviczky Gábor - Fotó: Zsigmond László / forrás: Pesti Magyar Színház

Reviczky Gábor – Fotó: Zsigmond László / forrás: Pesti Magyar Színház

Az előadásról
A II. világháború végén járunk, a béke első pillanataiban. Amikor a túlélési háborús reflexek működnek és még senki sem tudja hogyan lesz majd béke a lelkekben is. Egy árva kisfiú, Kuksi édesapja utolsó mondatát mormogja maga elé: „Nem szabad félni!” és közben retteg.

Az Állami Javítóintézetet szétbombázták. A találatot túlélt fiatal fiúk magukra hagyottan, csapatba rendeződve próbálják túlélni a háború viszontagságait és a béke első napjait. A fiúk befogadják Kuksit.

Időközben találkoznak egy másik gyereksereggel. Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. Közben a szerveződő új hadsereg és a statáriális bíróság hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket, akiket egyszerűen csavargónak neveznek. Hiszen a béke sem tudja elképzelni magát hadsereg nélkül.

A két gyerekcsapat vezetője között meglepő kapcsolat alakul ki.

Vándorlásuk közben találnak egy elhagyatottnak tűnő kastélyt. Ott Simon Péter, egykori karmester és zeneszerző lakik. Bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Simon Péter megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére („A zene, az kell”).

Azonban a háborút a felnőttek sem képesek abbahagyni. Üldözni kezdik a gyerekeket és fegyverrel indulnak ellenük. A gyerekek ellenállnak, a harc sikeres mégis tragikus véget ér.

Az előadásnak különös jelentőséget ad a jelen, amikor Kelet és Nyugat Európa útjain megannyi árvagyerek keres menedéket a hazájukat sújtó háború elől. Családjukat vesztve keresnek új otthont, biztonságot, békét.

A musical finálé dala Kuksit siratja, aki már nem éli meg az áhított holnapot.

Machó Andrea / forrás: Pesti Magyar Színház

Mahó Andrea – Fotó: Szirmai Klári / forrás: Pesti Magyar Színház

Főbb szereplők:
Simon Péter: Reviczky Gábor
Éva: Mahó Andrea
Hosszú: Pavletits Béla
Ficsúr: Ágoston Péter
Kuksi:  Vida Bálint, Bősz Mirkó
Egyenruhás: Bede-Fazekas Szabolcs
Leventeoktató: Gémes Antos

http://pestimagyarszinhaz.hu/valahol-europaban/

Forrás: Pesti Magyar Színház