Prostituált lett az államférfi felesége

A római nemesség nőtagjai is bekapcsolódhattak a prostitúcióba az ókori Rómában. Sőt, Claudius császár felesége, Messalina olyan szenvedélyes asszony volt, hogy maga is járt bordélyházakba csillapítani szexuális vágyát: Plinius szerint a császárné egyszer fogadást is kötött egy örömlánnyal, hogy ki bír el több kuncsafttal.
A pompeji bordélyok világát a szegedi Pompeji-kiállításon mutatják be. A római-kori prostitúció további titkairól pedig a Határtalan Régészet című magazin legújabb számában olvashatunk.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Az ókori Római Birodalom időszakában Pompeji városában is működött bordélyház, mely jó állapotban maradt fenn a Vezúv kitörésének köszönhetően. A „Lupanar” nevű épületben apró, 4 m2-es fülkékben zajlott a prostitúció államilag engedélyezett körülmények között. Ekkoriban nem számított tiltottnak, ha a férjek örömlányokhoz jártak. Csak azt büntették, ha egyenrangú római polgárok között alakult ki házasságtörés vagy tiltott viszony, a nőket akár halállal is büntethették.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

A prostituáltak rabszolgák, felszabadított rabszolgák voltak, akik álnéven dolgoztak, de előfordult az is, hogy lecsúszott nemesasszonyok kapcsolódtak be a legősibb mesterségbe. Az egyik legismertebb magasrangú nő Messalina, Claudius császár felesége volt, aki maga is árulta testét bordélyházakban vad szenvedélyessége miatt. Plinius feljegyzései szerint egyszer egy fogadást is kötött Róma egyik leghíresebb prostituáltjával, hogy ki tud több kuncsaftot fogadni. A versenyt Messalina nyerte meg, akit azonban a későbbiekben korlátozhatatlan vágyai és intrikái miatt kivégeztek.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

A kéjnők nem viselhettek cipőt, csak szandált vagy papucsot, illetve hajukat kizárólag leengedve, fejükön lesimítva hordhatták. A bordélyházak kis fülkéi minden intimitást nélkülöztek, a falakra a prostituáltak szolgáltatásait hirdető festményeket festettek. A betérők pedig egyfajta vendégkönyvként obszcén feliratokat karcoltak a falba, melyek Pompejiben mind a mai napig fennmaradtak. Néhány visszafogottabb idézet: „Én, Apelles, a zenész és barátom Dexter, kétszer is kedvünkre tettünk együtt ugyanazzal a két lánnyal”, „Gaius Valerius Venustus, az I. Praetorianus cohors katonája Rufus századából, sok nő kielégítője.”

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

A pompeji bordélyház további titkait a szegedi Pompeji-kiállításon ismerhetik meg a látogatók, a Római Birodalom érdekességei, rejtélyei pedig a Határtalan Régészet második számában olvashatók.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum