Közönségtalálkozó: Henrik Ibsen: A nép ellensége

Henrik Ibsen A nép ellensége című színművéhez kapcsolódóan, a Szegedi Nemzeti Színház 2016. november 4-i bemutatóját megelőzően 2016. november 2-án 16.30-tól.

Helyszín: a Somogyi-könyvtár 1. emeleti folyóiratolvasó-terme

Résztvevők: Bodolay Géza rendező, Sorbán Csaba, Borovics Tamás, Pataki Ferenc színművészek

Moderátor: Gortva Tamás a Radnóti Miklós Gimnázium tanára

Ibsen darabjait saját korában botrányosnak tartották. Felfedező természete, kritikus szemlé­lete, az erkölcsi problémák fürkészése számos kortársát zavarba ejtette. Pedig csak a klassziku­sokat követte. A patikusi pályát elhagyva tudato­san készült drámaírónak. Végigelemezte az ókori drámák alapkonfliktusait, majd áthelyezte saját korába. Művei így lettek annyira időtállóak, hogy mára ő maga vált megkerülhetetlen klasszikussá.

1882-ben írt darabjának témáját egy újságcikk­ben olvasta, majd személyes motívumokkal gazdagította. A főhőst, Stockmann doktort rész­ben saját magáról mintázta.

Stockmann doktor bűne, hogy felfedezte: a városát felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett. A lakosság, élén a polgármesterrel, aki melles­leg Stockmann bátyja, nem akar szembesülni az igazsággal. Lassan az egész város a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval küzdő doktor ellen fordul.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház