Akasztottak – Emlékkoncert, 2016. november 4.

AKASZTOTTAK
Emlékkoncert az 1956-os forradalom leverését követő megtorlások áldozatainak tiszteletére
Böröcz András installációja és Dés László zeneműve

A Magyar Nemzeti Galéria november 4-én, a nemzeti gyásznapon egy különleges eseménnyel tiszteleg az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlások áldozatainak emléke előtt. Böröcz András: Akasztottak című, platánfákból 1990-ben üreges ütős hangszernek kifaragott szoborcsoportján Dés László zenedarabja szólal meg egyszeri performance keretében a Magyar Nemzeti Galéria kupolatermében.

A század emlékműve – állítják sokan Böröcz András Akasztottak című szoborkompozíciójáról. A Szépművészeti Múzeumban őrzött, tizenhét platánfából faragott figura azonban nem csak szobor, egyben hangszer is. A megnyúlt, groteszk tartásba merevedett, nyakuknál fogva felakasztott üreges törzsek dobok, amelyeket meg lehet szólaltatni. A New Yorkban élő szobrász 1990-ben egy zeneszerző segítségével készítette el a 17 akasztott embert ábrázoló szoborcsoportját, amelyek megütve különböző hangot adnak. Dés László 1997-ben darabot írt a „szoborcsoportra”, ütőhangszeresek mellett vonósok és énekes közreműködésével, amelyet 1999-ben már láthatott-hallhatott a közönség. A zeneszerző szerint a darab ugyanúgy szól az életről, mint az erőszakos halálról, játékról és szenvedésről, ártatlanságról és gyilkolásról – a mindenkori áldozatokért.

„A hangok adottak, a szobrok mindegyikének különböző hangja van. Nem tiszta hangok ezek, de éppen ez benne az izgalmas és adekvát a darab tartalmi részével: nagyon nyersek és viszonylagosak. Mintákat vettem belőlük, és felállítottam egy relatív hangmagassági sorrendet. Néhány szobor, más-más helyen megütve különböző magasságú hangokat ad, így a tizenhét szobor összesen huszonöt hangon szólal meg a darabban.” – mondta a mű bemutatásakor Dés László.
November 4-én a Magyar Nemzeti Galériában az 1999-ben bemutatott előadás némileg átdolgozott és bővített változata hangzik el.

Közreműködik:
Baksai Réka / hegedű
Radics Ádám / hegedű
Osztrosits Eszter /brácsa
Zétényi Tamás / cselló
Fábry Boglárka / ütőhangszer
Janca Dániel / ütőhangszer
Kiss Helga / ütőhangszer
Varga Zoltán Mihály / ütőhangszer
Leila Martial (Franciaország) / ének
Dés András / ütőhangszerek

Jegyek korlátozott számban kaphatók a múzeum jegypénztárában vagy online a www.jegymester.hu oldalon.

Időpont: 2016. november 4., péntek, 19.00 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület 1. emelet, Kupolacsarnok

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria