Új évad, megszokott sokszínűség

Október 1-jén, szombaton a 29. kulturális évadát kezdi meg az Óbudai Társaskör. A ház már jól ismert hagyományait idén is tovább élteti, vagyis az óbudai kultúrkörben gyökeret eresztett programokkal és sorozatokkal biztosan találkozunk a 2016/2017-es évadban is.

Játékos muzsika - Czigány György (forrás: Óbudai Társaskör

Játékos Muzsika – Czigány György (forrás: Óbudai Társaskör

Már az októberi programkínálat is a Társaskör műfaji sokszínűségét reprezentálja. A zenei programok által bejárt út a klasszikustól a könnyűig ível, de az opera, a régizene és a jazz felé is emlékezetesnek ígérkező kitérőt tesz. Az évadot nyitó, Játékos Muzsika című, zenei vetélkedő a most induló szériával már 10. évadát üli a Társaskör falai között. A játékot vezető Czigány György pedig idén ünnepli 85. születésnapját. A sorozat – melynek rádióműsorként futó elődje országszerte jól ismert – rendkívül népszerű az óbudai közönség körében.

Az októberi program több zenei jubileumra is reflektál. Simándy József születésének századik évfordulóján (2016. október 10.) a Társaskör egy Baranyi Ferenc által vezetett operaesttel emlékezik a Kossuth-díjas operaénekesre. A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából rendezett kétrészes kamarazenei sorozat (2016. október 8., 2017. március 17.) az előadóművész és a komponista Bartók zenei nagyságát egyaránt méltatja. A hónap közepén az Óbudai Kamarakórus fennállásának 30 éves jubileumát ünnepli, a koncert a CAFe Budapest fesztiválprogramja. Október végén pedig Bódy Magdi jubilál: énekesi pályájának 40. évfordulóján barátai, köztük Szakcsi Lakatos Béla és Dés László társaságában koncertezik a Társaskörben (október 28.).

Simándy József (forrás: Óbudai Társaskör)

Simándy József (forrás: Óbudai Társaskör)

A Mácsai János zenetörténész által vezetett Házimuzsika klasszikus zenei sorozata is folytatódik. A Kállai Vonósnégyes a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen elért I. helyezésével nyerte el a z Óbudai Társaskör által felajánlott októberi fellépési lehetőséget (október 26.).

A Társaskör októberi zenei kínálata a nagy visszatérőket sem nélkülözi, Szendi Ágnes szerzői estje (október 9.) hagyományos programja a háznak, ahogy a fiatal Fischer Annie-ösztöndíjasoknak (október 19.) is minden évben fellépési lehetőséget biztosít az óbudai kultúrsziget. Béres József Szép magyar ének című gyűjteményes kötetének pedig immáron a II. részét mutatják most be egy énekmaraton keretében (október 16.).

Bódy Magdi - Fotó: Gobolyos László (forrás: Óbudai Társaskör)

Bódy Magdi – Fotó: Gobolyos László (forrás: Óbudai Társaskör)

A prózai programok kitüntetett szerepe szintúgy megmarad ebben az évadban is, vagyis a felolvasószínház és az irodalmi estek budai kedvelőinek sem kell Pestre utazniuk a tartalmas kikapcsolódásért.

A Krúdy-negyedet életre hívó Óbudai Társaskör az író születésnapjáról (október 21.) minden évadban kiemelt eseményként emlékezik meg. A Fráter Zoltán szerkesztette esten a kabarészereplő, Haspók úr viselt dolgait Krúdy és kortársai idézik fel Für Anikó, Bálint András és Debreczeny Csaba közreműködésével, Seres Tamás rendezésében. A Társaskör zenés, felolvasó színházi programján sem éhes, sem szomjas nem marad a közönség, a Krúdy szellemét megidéző falatokat és fröccsöt az író emlékét szintúgy éltető Kéhli Vendéglő biztosítja.

Óbudai Kamarakórus (forrás: Óbudai Társaskör)

Óbudai Kamarakórus (forrás: Óbudai Társaskör)

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára egy Tarján Tamás és Várnagy Mihály szerkesztette zenés irodalmi válogatással emlékezik a Társaskör (október 13.). A Buda Ferenc verscímét viselő este, a Mécsesszemű remény a forradalom irodalmi emlékezetéből szemezgetve hatvan versen és kisprózán, valamint a korabeli rádióban elhangzó zeneműveken keresztül idézi fel 1956 történéseit, illetve annak utóéletét.

Az Óbudai Társaskör Galériában a hónap közepén nyílik új tárlat, Gallusz Gyöngyi képzőművész kiállítása október 12-től november 6-ig látogatható, de október 2-ig még Mátyási Péter festőművész tárlatát is megnézhetik az érdeklődők.

Forrás: Óbudai Társaskör
, , ,