Nyílt nap szombaton a Francia Intézetben

A Francia Intézet szeptember 17-i nyílt napjára látogató családok és a fiatalok színes nyelvi és kulturális programokon keresztül ismerkedhetnek a francia nyelvvel és az intézmény tevékenységével. Az épület közösségi tereiben többek között élőfestés, filmvetítés, digitális fotóműhely, zene, nyomkereső kvíz és kreatív foglalkozások várják a látogatókat. Ezen  a szombaton megtekinthető az Intézetet bemutató animációs rövidfilm is, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói készítettek.

14232434_1188252497887834_7194467832805130786_n

A programok idén túlnyúlnak a falakon, hiszen a bejárat előtti térre érkezik a franciaországi Privas városából a régen tűzoltókocsiként szolgáló, ma pedig gyermekelőadásoknak otthont adó kamion, amely európai turnéja során Budapesten áll meg először. A Lardenois és társai színházi társulat A medve, akinek kardja volt című francia nyelvű előadásában a látványtól a zenéig minden elem arra szolgál, hogy felkeltse a gyerekek figyelmét, függetlenül attól, hogy beszélik-e a nyelvet. A Francia Intézet az ardèche-i vándorszínház által bemutatott történettel is igyekszik népszerűsíteni a franciatanulást, az olvasást, valamint a környezetvédelmet. A produkció jól illeszkedik ahhoz a törekvéshez, amely a kisiskolásokat, szüleiket és iskoláikat másik idegen nyelv választására ösztönzi az angol mellett. Ennek kiváló eszköze a játékos színházi előadás, amely nem csupán a nyelvi ismereteket fejleszti, hanem hozzájárul az érzékelési és észlelési folyamatok, valamint a társadalmi kérdések iránti érzékenység fejlődéséhez. A 4-8 éves gyermekeknek szóló darab 11.45-kor és 14 órakor kezdődő előadásaira előzetes regisztráció szükséges.

A nyílt nap egyik legizgalmasabb művészeti projektjének ígérkezik az a back to back élőfestés, amelyet a budapesti képzőművész Szabó-Lencz Péter, ismertebb nevén Petyka, és egyik alkotótársa, V O I D adnak elő a Galerie17-ben, a Francia Intézet hamarosan megszűnő galériájában. Vendégük, Audiolife bakelitről, élő tematikus dj szettel kíséri majd a programot. A performansz mellett Petyka kiállítja legfrissebb képeit is, sőt a látogatók is kipróbálhatják magukat street artistként egy szabadon hagyott falfelületen.

Idén érdemes okostelefonnal érkezni a Francia Intézetbe, hiszen a megszokott kvízjáték kérdéseit ezúttal mobilkódok (QR-kód) mögé rejtették. Emellett a Visart Művészeti Akadémia diákjai a virtuális valóságba repítik azokat, akik okostelefonnal készült fotójuk háttereként Franciaország valamelyik nevezetes épületét vagy táját szeretnék látni.

Azok, akik kifejezetten a francianyelv-tanulás iránt érdeklődnek, számos nyelvi programon vehetnek részt. Nyelvi szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia DELF/DALF nyelvvizsgákról. A nyelviskolában ezen kívül rendkívüli beiratkozást is tartanak a szeptemberben induló nyelvtanfolyamokra.

A belépés minden programra díjtalan.

Részletes program itt.

Facebook-esemény.

Forrás: Francia Intézet