Mozaik Múzeumtúra újratervezve!

A Néprajzi Múzeumban jelentették be a Mozaik Múzeumtúra program folytatását, amely szinte teljesen megújulva mobilalkalmazással és roadshow-val indul újra! Ősztől még több kiállítóhely várja az izgalmas múzeumi élményeket kereső látogatókat, egy már határidő nélküli matricagyűjtésre és egy hat állomásos vidéki programsorozatra.

14241525_1121653641260909_626912284228262532_o

Minden korosztály megtalálhatja szórakozását hazánk rendkívül széleskörű programokat és kiállításokat kínáló múzeumi szférájában, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak történelmet, kultúrát és mindenféle tudományt. A múzeumpedagógia az UNESCO nemrégiben megfogalmazott, a világ múzeumainak funkcióit meghatározó állásfoglalásában is kiemelt fontosságot élvez. A Mozaik Múzeumtúra programja ezt a sokrétű lehetőséget szeretné megmutatni gyermekeknek, diákoknak, szülőknek, tanároknak.

A több száz részt vevő múzeumban a korábbi tapasztalatok alapján a füzet alapú játék helyett immár mobilalkalmazással lehet gyűjteni a matricákat. Az applikáció felismeri a kiállítóhelyekben kihelyezett információs táblákon szereplő egyedi QR-kódot, ez alapján pedig beazonosítja, hogy a játékos hol tartózkodik, és jóváírja számára a múzeum virtuális matricáját. A játékban 12 múzeum meglátogatása és matricájuk begyűjtése után léphetnek egy-egy szinttel feljebb a játékosok. 12 matrica elérésével bronz-, 24 matrica begyűjtését követően ezüst-, 36 matricával pedig aranyfokozatú múzeumtúrázóvá válnak.

mmt-plakat-01

A Mozaik Múzeumtúra egyúttal hat állomásos országjárásra is indul ősszel. A roadshow keretében múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, koncertekkel, exkluzív tárlatvezetéssel és különleges, vagy máskor nem látogatható helyszínek bemutatásával igyekeznek vonzóvá tenni a részt vevő intézményeket. A roadshow szeptember 16-án, Kecskeméten kezdődik, majd péntekenként további öt héten keresztül Székesfehérvár, Miskolc, Pécs, Győr és Debrecen következik.

A szervezők emellett néhány speciális programelemmel is készülnek, mint például az ’56-os Múzeumtúra, amely az 1956-os forradalom emlékévéhez és a hozzá kötődő kiállításokhoz kapcsolódik. A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület közreműködésével megvalósított túra pedig Debrecen és Vác nevezetességeit járja körül.

A program megvalósításában a Néprajzi Múzeum partnere az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft. A Mozaik Múzeumtúra támogatói az Emberi

Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A programokról folyamatosan tájékozódni lehet a www.mozaikmuzeumtura.hu honlapon és a hivatalos Facebook oldalon: www.facebook.com/mozaikmuzeumtura.

mozaik-roadshow-a5-szorolap_kecskemet_01mozaik-roadshow-a5-szorolap_kecskemet_02

,