Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny – 2016. szeptember 2-11., Zeneakadémia

A zenei évad őszi nyitányaként a Filharmónia Magyarország szeptember 2. és 11. között rendezi a nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyét a Zeneakadémián.

Fotó: Darabos György

Fotó: Darabos György

Az esemény nyitóhétvégéjén ingyenes kísérőprogrammal, a Zongorakarnevállal még inkább közel hozzák a zenét a Liszt Ferenc térre kilátogatókhoz, így alakítva közös zenei ünneppé s egyben Liszt előtti tisztelgéssé a rangos eseményt. A Zenei Versenyek Világszövetségének alapító tagjaként a magyar versenysorozat rendszeresen együttműködik Európa más rangos Liszt versenyeivel (Utrecht, Weimar). A fővédnök Dr. Áder János köztársasági elnök, védnökök Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Tarlós István, Budapest Főváros főpolgármestere.

Története során több üstökös-ívű pálya nyitóállomása volt a rangos Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny. Liszt Ferenc születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve idén 14. alkalommal rendezik meg a versenyt. A zongoraverseny alapos felkészülést igényel a jelentkezőktől, hiszen komoly anyagot állított össze a szerkesztőbizottság. A résztvevőknek mindhárom nagy Liszt-versenyművet fejből kell tudnia a megmérettetések során (Esz-dúr zongoraverseny, A-dúr zongoraverseny, Haláltánc). A versenykiírás a liszti elveknek megfelelően a legmagasabb művészi színvonalat képviseli, melyre garancia a verseny művészeti vezetőjének, Kocsis Zoltánnak a személye.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Az egész Liszt-életművet felöleli a verseny, ami biztosítja, hogy aki itt esélyesként elindul, pályája során repertoárjának fontos részeként gondol majd a zeneszerző munkásságára, és ismerteti meg, tartja frissen a műveket az erre fogékony közönséggel. Különösen fontos ez annak fényében, hogy akár 14.000 km-el távolabb, egy teljesen más kulturális közegbe juthat el Liszt zenéje.”

3 kontinens 11 országából érkeznek a versenyzők, 36 fiatal kap lehetőséget, hogy a nemzetközi zsűri előtt csillogtathassa meg tudását. A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő megmérettetés zsűrijébe olyan neves művészek kaptak meghívást, mint KURTÁG GYÖRGY – díszelnök, KUN WOO PAIK – Dél-Korea – elnök, MICHEL BÈROFF – Franciaország, FRANKL PÉTER – Nagy-Britannia, LESLIE HOWARD – Nagy-Britannia, CYPRIEN KATSARIS – Franciaország/Ciprus, DRÁFI KÁLMÁN, KOVÁCS JÁNOS, MÁCSAI JÁNOS, MOCSÁRI KÁROLY. KOCSIS ZOLTÁN a szerkesztőség elnökeként vesz részt a munkában.

A 42.000 euró összértékű díjak között – számítva a muzsikarajongók véleményére – közönségdíjat is átadnak. Különdíjat 1.000.000 Ft értékben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) közreműködésével ajánl fel.

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Ennek az első nemzetközi zongoraversenynek a győztese Fischer Annie volt. Eredetileg nem a budapesti, hanem egy bécsi Brahms-versenyre készült a későbbi háromszoros Kossuth-díjas művész, csupán két hónappal a megmérettetés előtt látott neki a felkészülésnek: az Esz-dúr zongoraversenyt már csak az utolsó pillanatban maradt ideje memorizálni. A zsűrit azzal a darabbal, a h-moll szonáta előadásával győzte meg Fischer Annie, ami most is a versenydarabok közt szerepel. A zenedarab hetvenéves pályafutása során repertoárjának egyik ikonikus darabjává vált. Győzelmét sikeres európai hangversenykörutak és nemzetközi elismertség követte.

Az idei versenyre, mely ígéretes zongoraművészi pályák meghatározó eseménye lehet, bármely ország fiatal művésze, aki 1984. január 1. után született, egy etűddel és egy szabadon választott Liszt-zongoradarabbal pályázhatott. Szeptember 2-án, pénteken este a Zeneakadémia Solti termében fél nyolckor a zongoraverseny versenyzők számára egyik legizgalmasabb pillanatának a közönség is tanúja lehet: kisorsolják, ki kezdi a versenyt, mi lesz a megmérettetés sorrendje. Az ünnepélyes megnyitón köszöntő beszédet mond Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. A nyitó minikoncert után egy izgalmas kiállítás megnyitója is várja az érdeklődőket.

Szeptember 3. és 5. között tartanak az elődöntők. Szeptember 6-án és 7-én a középdöntőn továbbjutók egy pihenőnapot követően a szeptember 9-i szóló döntőben a h-moll szonátát adják elő. Szeptember 10-én, szombaton, 11 órakor és fél nyolckor a zenekari döntőn adhatnak számot virtuozitásukról a nemzetközi mezőnyből érkező fiatal muzsikusok. A zsűri fogja meghatározni, hogy a három nagy Liszt-versenymű közül (Esz-dúr zongoraverseny, A-dúr zongoraverseny, Haláltánc) melyikkel lépnek színpadra a versenyzők. A versenysorozat szeptember 11-én díjkiosztóval és gálakoncerttel zárul. A zenekari döntőn, valamint az eseményt lezáró, szeptember 11-i, vasárnap 19.30-kor kezdődő díjkiosztón és gálakoncerten a díjazottak partnere a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lesz, a hangversenyt Kesselyák Gergely dirigálja. Az elő- és középdöntők helyszíne a Zeneakadémia Solti Terme, míg a döntők és a gálakoncert a Nagyteremben lesznek, a verseny nyitott az érdeklődők számára.

Street pianók és Virtuózok koncert a Zongorakarneválon

  1. szeptember 2-4., Liszt Ferenc tér

Aki eddig a zongorát csak a hangversenytermek pódiumain hallotta megszólalni, közelebbről is megszemlélheti, hiszen izgalmas módon, több perspektívából helyezik középpontba a hangszert a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny kísérőprogramjai a Zongorakarneválon.

A Filharmónia Magyarország szeptember 2. és 4. között (péntektől vasárnapig) ingyenes programokkal várja az érdeklődőket a budapesti Liszt Ferenc térre. Fischer Annie- és a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek közreműködésével minikoncerteken élvezhetjük egy 1904-es Steinway zongorahangját a Zeneakadémia előtti téren, amit a járókelők is megszólaltathatnak. Az arra sétálók tanúi lehetnek annak is, hogy a már hangszerként megfáradt pianínókba, zongorákba hogyan lehelnek új életet a képzőművészeti egyetem tehetséges diákjai, hogy újra, immár egészen másként, megfestve kápráztassák el a közönséget! A nem mindennapi alkotások között nemcsak szabad, de megéri is fényképezkedni, hiszen az itt készülő, a Filharmónia Facebook-oldalára feltöltött legjobb selfie-ket a rendező a gálára szóló belépővel díjazza.

Nemcsak a téren, de a Zeneakadémia falai között is új értelmet nyernek azok a zongoraalkatrészek, amiket Barabás Márton képzőművész álmodott meg. Műtárgyai „Zongoraobjektek” című kiállításon a Zeneakadémián, a zongoraverseny végéig lesznek láthatók.

Szeptember 3-án este fél nyolckor a Terézvárosi Önkormányzat két programja, szabadtéri Virtuózok-koncert lesz a Zeneakadémia előtt, majd este kilenctől videóinstalláció lesz látható az épület falain.

A Filharmónia azokra is gondolt, akik szeretnék a fővárost új arcáról megismerni, a klasszikus zenei várostörténeti kalandozás olyan sétára hív, melynek végső állomása a Zeneakadémia lesz, aminek létrejötte Liszt Ferenchez kötődik. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a zeneiversenyek.hu és az esemény Facebook-oldala részletes információkkal szolgál.

A Steinway hivatalos magyarországi forgalmazója, az Opera Zongoraterem a Zongorakarnevál keretében a Zeneakadémián mintegy zenematinéként mutatja be egy Steinway zongora belsejét, működési mechanikáját, feltárulnak a zongora belső titkai, talán az is, miért tudott ez a hangszer oly sok zenész és zongorakedvelő „favoritjává” válni?

Sokan sokfélék vagyunk, a szellemi versengést kedvelőknek szeptember 5-én, hétfőn este nyolctól két helyszínen is kocsmakvíz lesz klasszikus zenei témában a Lieblingben és a Royal Étteremben.

Vezessen sokak útja a Zeneakadémia felé szeptember 2. és 11. között, hiszen a koncertteremben ritka izgalmaknak, feledhetetlen pillanatoknak, különleges koncerteknek lehetnek részesei, az épület előtt pedig olyan meglepetések várnak az ide érkezőkre, melyeket csak ezen a héten lehet megélni!

Bővebb információk: www.zeneiversenyek.hu, www.filharmonia.hu