Közös nyelvünk, a zene – Koreai-Magyar Komolyzenei Fesztivál 2016. szeptember 13-22. | Zeneakadémia, MOM Kulturális Központ

Lee Yunah | Kwon Jaeheui | Budafoki Dohnányi Zenekar

  1. szeptember 13. (kedd) 19:30 | Zeneakadémia, Nagyterem

Jegyárak: 1200, 1700, 2800, 3900 HUF | zeneakademia.jegy.hu

Koreai Magyar Feszt

Szeptember 13-án egy 19.30-kor kezdődő koncerttel nyílik meg a Koreai Kulturális Központ koreai és magyar művészek együttműködésében megvalósuló első komolyzenei fesztiválja a Zeneakadémia Nagytermében. A híres operaáriákkal és koreai dallamokkal színesített hangversenyen Lee Yunah, az Egyesült Államok operaházainak előadója és Kwon Jaeheui, a milánói Scala és a Koreai Nemzeti Opera művésze lép fel a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, melyet Werner Gábor vezényel. A két énekes Puccini, Lehár és más közismert zeneszerző áriái mellett, két koreai modern dallal mutatják be az opera- és énekművészetben rejlő szépséget és erőt.

Lim Donghyek | Szabó Ildikó | Kim Suyoen

  1. szeptember 16. (péntek) 19:00 | Zeneakadémia, Solti terem

Jegyár: 1900 HUF | zeneakademia.jegy.hu

Koreai Magyar Feszt1

A programsorozat szeptember 16-ától a Zeneakadémia Solti termében folytatódik. 19 órától Lim Dong Hyek zongoraművész a magyar virtuóz csellistával, a Pablo Casals verseny első helyezettjével, Szabó Ildikóval, valamint Kim Suyoen hegedűművésszel lép színpadra. Suyoen Yun Isang, a huszadik századi dél-koreai klasszikus zenei élet legünnepeltebb zeneszerzőjének egyik hegedűszólójával nyitja az estét. A darab, melyet unokájának ajánlva írt az ázsiai jin-jang filozófiát interpretálja a nyugati zene eszközeinek segítségével. Suyoen és Ildikó Kodály nyomdokait követve lépnek arra az ösvényre, amely átlép a klasszikus zene és népzene határán a Mester hegedűre és csellóra komponált duójában. Az estét két Schubert mű zárja.

Meláth Andrea | Im Sunhae

  1. szeptember 17. (szombat) 19:00 | Zeneakadémia, Solti terem

Jegyár: 1900 HUF | zeneakademia.jegy.hu

Koreai Magyar Feszt2

Szeptember 17-én szombaton 19 órai kezdettel Im Sunhae (szoprán),  Meláth Andrea (mezzoszoprán) és William Youn (zongora) közös koncertjén vehetnek részt az érdeklődők.  A két operaénekes a stuttgarti Operában, Francis Poulenc Les Dialogues des Carmelites bemutatójának alkalmából találkozott először évekkel ezelőtt. Közös bennük, hogy mindketten előszeretettel választják Liszt Ferenc műveit repertoárjukba. Im Sunhae elsősorban barokk művekben működik közre olyan karmesterekkel, mint Rene Jacobs vagy Philippe Herreweghe. Meláth Andrea, Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, rendszeres fellépője a Magyar Állami Operaháznak, továbbá a világ számos nagy hírű operaházának és hangversenytermének.

A koncert első felében a két ország kiemelkedő zeneszerzőinek művei után népdalok csendülnek fel, majd osztrák-német műdalokat hallhatunk a Romantika korából. A koncertet Andreas Ottensamer, a Berlini Filmharmonikusok vezető klarinétművésze színesíti Schubert Der Hirt auf dem Felsen című darabjával.

Kelemen Barnabás | Andreas Ottensamer | William Youn

  1. szeptember 18. (vasárnap) 19:00 | Zeneakadémia, Solti terem

Jegyár: 1900 HUF | zeneakademia.jegy.hu

Koreai Magyar Feszt4

Szeptember 18-án 19 órától Kelemen Barnabás, korunk kiemelkedő hegedűművésze lép színpadra a Berlini Filharmonikusok vezető klarinétművészével, Andreas Ottensamerrel. A koncerten William Youn csatlakozik a két virtuóz szólistához, aki nemrégiben fejezte be Mozart zongoraszonátákat bemutató albumának stúdiófelvételeit. A három művész játéka a népzene örömétől pezsegve mutatja be, mekkora hatással volt egymásra az évszázadok során a népi és klasszikus zenei hagyomány.

Koreai Nemzeti Kórus

  1. szeptember 22. (csütörtök) 19:00 | MOM Kulturális Központ

A belépés ingyenes | www.koreaikultura.hu/events

A Fesztivál záróakkordjaként a Koreai Köztársaság Nemzeti Kórusa ad ingyenes koncertet a MOM Kulturális Központban szeptember 22-én az esti órákban. Chun Koo karnagy vezetésével bemutatkozó rendkívül gazdag repertoárjukban hallhatjuk a nyugati kóruséneklés elengedhetetlen alapműveit, több nagy technikai tudást igénylő spirituálét és természetesen a koreai zenei örökség hagyományos és modern gyöngyszemeit is.

Dél-Korea első professzionális kórusát, a Koreai Nemzeti Kórust 1973-ban alapították azzal a céllal, hogy hazájában megteremtse és kiemelkedő minőségre emelje a profi és művészi kóruséneklést. 2000-től a Kulturális Minisztérium szárnyai alatt folytatja tevékenységét, immár állami támogatással. Évente közel hatvan rendszeres fellépésük mellett járják a kisebb és nagyobb koreai előadótermeket és számos alkalommal bizonyítottak már a világ nagy hangversenytermeinek színpadjain is. A Koreai Nemzeti Kórus kiemelkedő eredményeket ért el a koreai kóruséneklés világszínvonalra emelésében. Színpadra léptek már több ázsiai, amerikai és európai nagyvárosban is, megismertetve a külföldi közönséggel a koreai népi dallamokat és a kortárs koreai zeneművészet remekműveit.

A koncertekre jegyváltás kötelező. A jegyárak koncertenként eltérőek lehetnek. Pontos információkról a Koreai Kulturális Központ vagy a Zeneakadémia honlapján tájékozódhatnak.

www.koreaikultura.hu
www.zeneakademia.hu

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Forrás: Koreai Kulturális Központ