A Budapest Táncszínház előadásai a Várkert Bazárban – Álomőrző / Bolero

Álomőrző

Doze (Dózis)

Álmaink ködös történetei, és vágyaink a mindennapi éberségében egy állandóan egyensúlyozó világot teremt e két különböző létállapot között. A Dózisban, Jiri olyan világot mutat be, amely az álom határát feszegeti. Nem merülünk el teljesen az álom mélységeiben, egy űrben tartózkodunk, mely tele van meglepetésekkel. Ahogy sodródunk, szunyókálunk, és lassan közeledünk az ébredéshez.

Budapest Táncszínház: Álomőrző (fotó forrása: Budapest Táncszínház)

Budapest Táncszínház: Álomőrző (fotó forrása: Budapest Táncszínház)

Gloomy Latitudes (Komor Mozgásterek)

A “Komor mozgásterek” egyszerű módját ábrázolja annak, hogyan lehet az ember ellenálló a valósággal szemben. Megtalálni a szökési lehetőségeket a jelen, múlt és jövő ismeretlen tereibe, számtalan különböző módon. A legkiválóbb metódus ezen kérdésekről az önmagunkkal való beszélgetés.

Ez lenne az igazi lényege annak, mi történik testünkben, miközben mozgunk, és non-verbális kommunikációt folytatunk önmagunkkal vagy a körülöttünk lévő láthatatlan lényekhez ugyanabban az időben. A nézőnek így lehetősége nyílik, hogy tanúja legyen és megtapasztalja a világ mozgó társalgását, mely beszél és költeményt formál a mozdulatokból.

Jiří Pokorny 2003-ban csatakozott az NDT2-höz, majd 2006-tól az NDT1 táncosaként folytatta karrierjét. Számos híres koreográfussal dolgozott együtt, mint Jiří Kylián, Paul Lightfoot , Sol Léon, Mats Ek, Chrystal Pite és Ohad Naharin. Emellett koreografál az NDT2 – nél és tanárként dolgozik az NDT Move In Programjában, ahogy a Mediterraneo táncfesztiválon, az olasz Architanz-nál.

Koreográfus: Jirí Pokorny
Zene: Yukari Sawaki
Fény: Loes Schakenbos

A Bolero az a klasszikus, amely a világ számos koreográfusának adott ihletet, mert a táncnak született. Ha a Bolerot hallgatjuk, lelkünkben és testünkben vizuális orgazmussá teljesül a zene. Ez a balett tisztelettel adózik a modern tánc minden mesterének, ebben a végkimerülésig szóló koreográfiában.

Budapest Táncszínház: Bolero (fotó forrása: Budapest Táncszínház)

Budapest Táncszínház: Bolero (fotó forrása: Budapest Táncszínház)

Zene: Maurice Ravel
Kosztüm, díszlet: Molnár Zsuzsa
Koreográfia: Raza Hammadi

Budapest Táncszínház: Álomőrző / Bolero
Időpont: 2016. augusztus 1. hétfő, 20:30
Helyszín:Várkert Bazár, Budapest I., Ybl Miklós tér

Forrás: Budapest Táncszínház

Kapcsolódó cikk: Mur Mur de la Mediterranée / Bolero – A Budapest Táncszínház a Várkert Bazárban