Borszerda Modiglianival – 2016. július 20. 18–22 óráig

Folytatódik a Nemzeti Galéria Borszerda-sorozata, amelyen ez alkalommal ismét Modigliani ihlette meg az este borszakértőjét. Finom borok, egyedülálló helyszín, pazar kilátás, izgalmas kiállítások és tárlatvezetések és egy igazán izgalmas jazzkoncert is várja a résztvevőket július 20-án este a Magyar Nemzeti Galériában!

image003

Idén ismét a Budavári Palota panorámaterasza ad otthont a Borszerda-rendezvényeknek, amelyek júliusban várják a művészetek és a borok szerelmeseit. Az est szenzációja Amedeo Modigliani június végén nyílt kiállítása, ami a művész életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást felvonultató tárlat aktokon, portrékon és szobrokon keresztül mutatja be a művész főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A kiállításhoz kapcsolódva Bellák Gábor művészettörténész  tart előadást „Modern Vénuszok – Az akt Modigliani festészetében” címmel.

Az idei év harmadik Borszerdájának sommelier-je – Lukács Szabolcs – Modigliani műveihez a Szeleshát Szőlőbirtok boraiból válogatott erre az estére, a zenei aláfestést pedig a Barabás Lőrinc Quartet biztosítja. A tárlatvezetések az állandó kiállítások mesterműveire összpontosítanak: ezen a szerdán a Galéria tárlatvezetői a barokk gyűjteményben, illetve a „Lépésváltás – 20. század művészet 1945 után” című állandó kiállításban kalauzolják az érdeklődőket.
Ugyancsak hosszított nyitvatartással várja a látogatókat a „Magyar művészek és a számítógép” című időszaki kiállítás, amelyben az este folyamán „Commodore 64, floppy, mátrixnyomtatók – emlékeznek még?” címmel hallgatható tárlatvezetés.

Részletes program:
BOR Szeleshát Szőlőbirtok | Bemutatja: Lukács Szabolcs sommelier

ZENE Barabás Lőrinc Quartet

TÁRLATVEZETÉSEK
18.00 és 20.30 A szenvedélyes barokk művészet | Gimesy Péter tárlatvezetése a barokk gyűjteményben
18.30 és 21.00 Virtuális vagy reális? | Lovass Dóra tárlatvezetése a „Lépésváltás” című kiállításban
19.00: Commodore 64, floppy, mátrixnyomtatók – emlékeznek még? | László Zsófia és Képes Gábor (a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa) közös tárlatvezetése a „Magyar művészek és a számítógép” című időszaki kiállításban
18.30 „One eye sees the other feels” | Guided tour in ENGLISH in the exhibition “Masterpieces from the Museum of Fine Arts, Budapest” with Evelyn Brockmann

ELŐADÁS
19.30 Modern Vénuszok – Az akt Modigliani festészetében | Bellák Gábor előadása

Július 20-án a Modigliani-kiállítás, az állandó kiállítások, valamint a „Perspektívák – művészet és etnográfia” és a „Magyar művészek és a számítógép” című időszaki kiállítások látogathatók. A tárlatvezetéseken és az előadáson – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Helyszín: Budavári Palota C épület, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.
Belépés: 18.00 és 21.00 óra között.
Megközelítés: a Széll Kálmán térről és a Deák térről busszal, a Clark Ádám térről gyalog, busszal vagy siklóval, a Dózsa György tér felől az OSZK-gyorslifttel (amely Borszerda-esteken 22.30-ig üzemel) vagy a Várkert Bazár felől gyalog

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria