“Egyenesen a Sundance Filmfesztiválról” – A magyar nézőkhöz is eljutnak a friss díjnyertes filmek a Sundance Channel műsorán

A független filmek legnagyobb nemzetközi seregszemléjének öt díjnyertes filmjét tűzi műsorára július hónap során a Sundance Channel.  A hónap minden vasárnapján 22 órai kezdettel vetített, “Egyenesen a Sundance Filmfesztiválról” című műsorfolyam során a nézők betekintést nyerhetnek az idei versenyprogram sokszínű felhozatalába.

A sokszorosan díjnyertes filmek többek között argentin, uruguayi, ír, luxemburgi és amerikai filmkészítők munkái. A játék-, illetve (ál)dokumentumfilmek olyan örök témákat dolgoznak fel, mint az anyaság, az elhagyatottság, a felnőtté válás vagy a valahová tartozás. A filmek egyszerre szórakoztatnak és gondolkodtatnak el, tartalmas időtöltést nyújtanak a nézőnek.

A versenyfilmek mellett július 24-én 21:45 órai kezdéssel a csatorna exkluzív interjút sugároz a csatorna és a fesztivál legendás alapítójával, a színész, író, rendező Robert Redforddal, olyan világhírű alkotások főszereplőjével, mint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (a fesztivál nevét adó film), A nagy Gatsby és a Távol Afrikától. A több évtizedes karrierről és természetesen a fesztiválról szóló interjúban a néző közelebbi képet kap a filmgyártás élő legendájának víziójáról, hogy a kreatív hangok ne csak a művészfilmekben, de a „mainstream” alkotásokban is megjelenhessenek. Ez a Sundance mozgalom missziója.

Robert Redfort

Robert Redfort

A Sundance Filmfesztivál a világ legeredetibb történetmesélőit vonultatja fel éves programjában, egészestés és rövidfilmekkel, drámákkal és dokumentumfilmekkel, előadásokkal, panelbeszélgetésekkel és zenei programokkal. 1985-ös indulásától kezdve több száz olyan filmet mutattak itt be, ami egyébként nem biztos, hogy eljutott volna a filmforgalmazókhoz és a széles nézőközönséghez. A Robert Redford által alapított Sundance Channel díjnyertes függetlenfilmeket, dokumentumfilmeket és saját gyártású műsorokat nyújt a változatos és megkapó témák iránt fogékony nézőknek. A júliusban bemutatott filmekhez hasonlóan számos a Sundance Fesztivál programján szereplő alkotás exkluzív tévépremierje volt már a csatornán.

Műsorajánló “Egyenesen a Sundance Filmfesztiválról”
JÚLISBAN MINDEN VASÁRNAP 22:00 ÓRAI KEZDETTEL A SUNDANCE CHANNELEN

Frissen a 2016-os Sundance Filmfesztivál programjából válogatott exkluzív filmek. Az egész hónap során izgalmas televíziós világpremierek, a fesztivál öt legprovokatívabb, legmegkapóbb történeteiből. Minden vasárnap, csak a Sundance Channelen.

Mi amiga del parque – Július 3-án 22:00 órakor
Mammal – Július 10-én 22:00 órakor
The Fits – Július 17-én 22:00 órakor
Spa Night – Július 24-én 22:00 órakor
Jacqueline Argentine – Július 31-én 22:00 órakor

Mi amiga del parque / Argentin – uruguayi film
Rendező és forgatókönyvíró: Ana Katz
Szereplők: Julieta Zylberberg, Ana Katz, Maricel Álvarez, Mirella Pascual, Malena Figó, Daniel Hendler

Ana Katz: Mi amiga del parque

Ana Katz: Mi amiga del parque

Amíg filmrendező férje Chilében dolgozik, Liznek, a fiatal anyának egyedül kell gondoskodnia kisfiáról. Liz azonban nem talál barátokat a szülők között, akik mindig együtt mennek a parkba. Férje kételkedik benne és az új bébicsősz is kritizálja. Liz összebarátkozik a parkban egy egyszerű munkásként dolgozó egyedülálló anyával, Rosával, aki a kemény beszéd híve. Annak ellenére, hogy Liz mindenképp egy új bizalmast akar magának szerezni, a két barátnő közötti egyre nyilvánvalóbb osztálykülönbség, valamint a pletykák Rosa szándékairól és zavaros családi helyzetéről, egyre csak növelik Liz gyanúját, hogy új barátja bajt hoz a már egyébként is törékeny életére.
A Mi amiga del parque őszintén mutatja be az anyaságot, a női barátság bizonytalanságát és érzelmi túlfűtöttségét. Liz szerepében, Julieta Zylberberg maradéktalanul kifejezi azt a szorongást és fájdalmat, amelyet egy nő elvesztett személyisége keresése közben él át. Eközben Ana Katz (a film írója/rendezője) a ravasz és tüzes Rosa szerepébe bújik, aki heves érzékenységével egyszerre képes empátiát és gyanakvást kelteni környezetében.

Mammal / Ír – holland – luxemburgi film
Rendező és forgatókönyvíró: Rebecca Daly
Szereplők: Rachel Griffiths, Barry Keoghan, Michael McElhatton

Rebecca Daly: Mammal

Rebecca Daly: Mammal

Miután Margaret megtudja, hogy 18 éves fiát, akit még csecsemő korában elhagyott, holtan találták, egyszerű, magányos, rutinszerű élete egyszer s mindenkorra véget ér. Azonban, amikor Joe – a hajléktalan tizenéves, aki a szomszédságában lakik – belép az életébe, Margaret felajánl neki egy szobát és olyan anyává válik, aki ezelőtt sohasem volt. Ahogy Margaret megbirkózik volt férje könnyen múló gyászával, a saját traumája, amellyel egyedül küzd, beszivárog Joe-hoz fűződő kapcsolatába is, ezáltal kezd elmosódni a határ anyai szeretet és testi intimitás között.
A mindent felemésztő gyásszal szembeni küzdelem során, Rebecca Daly Mammal című filmje szakértőként vezet minket végig a Margaret sorsát kísérő mélységes elszigeteltségen. Rachel Griffiths, Barry Keoghan és Michael McElhatton nyers sebezhetősége vad lüktetéssel tölti meg a filmet. Daly néma portréja a kínról még inkább bizonyítja, hogy ő olyan rendező, aki váratlan fordulatokra képes.

The Fits / Amerikai film
Rendező és forgatókönyvíró: Anna Rose Holmer
Szereplők: Royalty Hightower, Alexis Neblett, Da’Sean Minor, Lauren Gibson, Makyla Burnam, Inayah Rodgers

Toni, egy 11 éves fiús viselkedésű lány, bátyjával jár bokszolni egy Cincinati-i sportcsarnokba, ahol egy iskolai szurkolócsapat is gyakorol. A tánccsapat edzése, dinamikája és a belőlük áradó magabiztosság teljesen magával ragadja a lányt. Toni elhatározza, hogy csatlakozik hozzájuk. Mindent elkövet a beilleszkedésért: folyamatos gyakorol, összebarátkozik néhány lánnyal a csapatból és még fülbevalót is lövet, hogy jobban befogadják. Azonban amikor a csapat tagjai titokzatos rángógörcsökkel kísért ájulásrohamokat kezdtek kapni, Toni vágyakozása az elfogadottságért bonyolultabbá válik.
A Fits csupa kimagasló alakítást nyújt, beleértve az ifjú Royalty Hightower magával ragadó teljesítményét Toniként. A rendező Anna Rose Holmer, bemutatkozó mozifilmjében, izgalmas és egyedi megoldásokat alkalmaz. Holmer kifinomultan nyúl a történethez. A mozgás és koreográfia által és nem annyira a hagyományos színjátszáson keresztül mondja el történetét. Toni mindvégig úgy mozog, mintha a film során megélt utazása is egy tánc lenne.

Spa Night / Amerikai film
Rendező és forgatókönyvíró:  Andrew Ahn
Szereplők: Joe Seo, Haerry Kim, Youn Ho Cho, Tae Song, Ho Young Chung, Eric Jeong, Linda Han

David Cho a késő tinédzserkor és a férfivá érés különös küszöbén áll. Szüleivel egy szoros családi kötelékekkel bíró, tradicionális családban él Los Angeles koreai negyedében. David a család éttermében dolgozik, de az üzlet rosszul megy, ezért a családi vállalkozást be kell zárni. Édesanyja, Soyoung, pincérnőként dolgozik tovább, de munkanélküli apja, Jin, elindul a lejtőn. Ahogy a család patriarchális egyensúlya szétesik, úgy fokozódik a feszültség otthon.
Azért, hogy anyját megnyugtassa, David úgy tesz, mintha SAT órákra járna, de titokban egy koreai fürdőben vállal munkát, hogy anyagilag támogassa családját. Ahogy családja élete darabjaira hullik, David kénytelen saját vágyait szülei reményivel, álmaival és elvárásaival összeegyeztetni.

Jacquline Argentine / Amerikai film
Rendező és forgatókönyvíró: Bernardo Britto
Szereplők: Camille Rutherford, Wyatt Cenac, James Benson, Martin Anderson, Sarah Willis, Enrique Dura

Bernardo Britto: Jacquline Argentine

Bernardo Britto: Jacquline Argentine

Egy filmkészítő bemutatja dokumentumfilmjének alanyát – a gyönyörű Jacqueline Dumont-t, egy fiatal francia nőt, aki azt állítja, hogy leleplezett egy titkos gyilkossági összeesküvést. Annak ellenére, hogy bizonytalan a különc Jacqueline szavahihetőségében, a filmes felvesz pár gyakornokot és elindul a Argentína legelzártabb vidékére, hogy felfedje Jacqueline történetét és filmet készítsen belőle. Amikor megérkezik, a filmes kezd kételkedni saját vakmerőségében, de mégis reménykedni kezd, hogy ezúttal valami nagyot kaphat lencsevégre, valami igazit, hihetetlenül rögtönzött filmjével.
Wyatt Cenac ironikus és szellemes teljesítményének köszönhetően, a névtelen filmes szerepében, a Jacqueline Argentine egy vicces, visszafogott, elrontott utazás, amely pontosan feltárja a rendező furcsa viszonyát stábjával és fokozatosan a feje tetejére állítja a politikai thrillernek induló film alapötletét.
Az első mozifilmjét rendező Bernardo Britto (Jury Prize díjat nyert a 2014-es Sundance filmfesztiválon Yearbook rövidfilmjéért) a mockumentary műfajához nyúl (mozifilm, amely dokumentumfilmként játszódik, hogy szatirikusan ábrázolja a témát), hogy egy olyan filmet alkosson, amely játékos mind műfaját, mind tartalmát tekintve.

Forrás: Noguchi Porter Novelli
,