Jön a myStory! – Nemzetközi színházi fesztivált rendez a Kolibri Színház júniusban

myStory – International Theatre Festival and Conference Budapest címmel június 16-19. között nemzetközi színházi találkozót rendez a Kolibri Színház 10 európai partnerszínház részvételével.

mystory-creative_720x500

A négynapos nemzetközi találkozó hazai társszervezője a Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház, fővédnöke Tarlós István főpolgármester. A rendezvény a Platform Shift+ európai uniós együttműködés keretében valósul meg, amelyben a Kolibri Színházon kívül 9 európai partnerszínház és egy egyetem vesz részt. A négy éves program olyan ifjúságnak szóló produkciók létrejöttét támogatja, amelyek témája és színházi megvalósulása szorosan kapcsolódik az internet és a digitális kultúra világához. A fesztivál első három napján a partnerszínházak az elmúlt évadban készült ifjúsági előadásaikkal mutatkoznak be, az utolsó napon pedig a színházi szakemberek, pedagógusok és egyéb érdeklődők számára tartanak konferenciát neves magyar és külföldi előadók közreműködésével.

Novák János igazgató beköszöntőjében így fogalmaz:

„Életünk első percétől fogyasztói és formálói vagyunk annak a kulturális környezetnek, amibe beleszülettünk. A folyamatos változás minden korosztály esetében jól megfigyelhető. Ha alkotóművészként érvényesek akarunk maradni, ha azt szeretnénk, hogy előadásainkban magukra és saját problémáikra ismerjenek a fiatalok, a változásokhoz kell igazítani témaválasztásainkat, meglepő és vonzó formai újdonságokat kínálva nézőinknek az interpretáció során.

A folyamatos változás és megújulás folyamatában új korszakot nyitott a világszerte bámulatos gyorsasággal elterjedő digitalizáció, a szociális hálózatok világa. Az életünk minden pillanatát átszervező digitális kommunikációs tér ma már a fiatalok mindennapi valóságának része. (…) Az az otthonosság, ahogy a fiatalok ezeket az eszközöket mindennapjaikban használják, az az intenzitás, amit ezeknek az eszközöknek a használata során a fiatalok megélnek, színházi adaptációjuk során alkalmassá válhatnak az egyetemes színházi nyelv megújítására, a korosztályokat leginkább foglalkoztató tartalmak színházi megjelenítésére.”

A myStory Fesztiválon szereplő produkciók idegen nyelven, angol felirattal láthatóak, így ezekre az előadásokra elsősorban angolul és németül beszélő fiatalokat illetve családokat várnak a szervezők.

Forrás: Kolibri Színház
,