Díjakat osztottak a József Attila Színházban

Június 6-án tartotta évadzáró társulati ülését a József Attila Színház. Az angyalföldi teátrumban a 2015/2016-os évadban hat új nagyszínpadi előadás, egy mesejáték és egy stúdióprodukció került színre és összesen 317 előadást tartottak több mint 100 000 fizető nézőnek.

Az évadzáró társulati ülésen Nemcsák Károly igazgató összegezte az évad tapasztalatait, majd több kategóriában is díjakat osztottak. A közönség szavazatai alapján a legjobb női alakítás díját Fehér Anna, a legjobb férfi alakítás díját Zöld Csaba, a legjobb mellékszereplő díját Márkó Eszter, míg a legjobb előadás díját az Angyalföldi ballada című előadás kapta. Kiosztották az ilyenkor szokásos Sztankay István, Kaló Flórián és a József Attila gyűrű-díjakat is, valamint a frissen alapított Fodor Imre gyűrű-díjat, amit a jövőben annak a háttérdolgozónak ítél oda a színház vezetése, aki a legtöbbet tette az előadásokért az adott évadban.

Díjazottak:

  • Sztankay István-díj: Kocsis Judit Jászai Mari-díjas színművésznő
  • Kaló Flórián-díj: Galambos Erzsi, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Rékasi Károly
  • József Attila gyűrű-díj: Molnár Zsuzsa Jászai Mari-díjas színművésznő
  • Fodor Imre gyűrű-díj: Nagyné Kómár Mária pénzügyi vezető és Szalontai Gabriella kelléktár vezető
  • Fratelli Goldoni-díj: Boros József színpadmester és Borosné Tóth Emese öltöztető

Közönségdíjak:

  • legjobb női alakítás: Fehér Anna
  • legjobb férfi alakítás díja: Zöld Csaba
  • legjobb mellékszereplő díja: Márkó Eszter
  • legjobb előadás: Angyalföldi ballada, rendező. Verebes István

Nemcsák Károly emlékeztetett rá, hogy a következő 2016/2017-es évad a 60. jubileumi évad lesz a színház számára, melyre négy nagyszínpadi és három stúdióprodukcióval készül a társulat, valamint bemutatnak egy zenés mesejátékot is. Az új nagyszínpadi előadások között helyet kap a La Mancha lovagja, a Veszek egy éjszakát, a Sörgyári Capriccio valamint Az üvegcipő is. Az előadásokat Nagy Viktor, Verebes István, Hargitai Iván és Huszti Péter rendezik majd, de a stúdióban bemutatkozik rendezőként Zöld Csaba is, aki Mrozek Nyílt tengeren című abszurdját viszi színre. A Füttyös kalandjai című zenés mesejátékot Márkó Eszter rendezi, a Dunakanyar című kétszemélyes játékot Telihay Péter, az Írók, gyilkosok, lúzerek című produkciót pedig Verebes István állítja színpadra.

Az igazgató kitért arra is, hogy bár nyáron zárva lesz a színház, az őszi előadásokra a jegy- és bérletértékesítés zavartalanul folytatódik. A nyár folyamán több vidéki helyszínen lép fel a társulat: június 18-án Békéscsabán a „Komámasszony, hol a stukker?”, míg július 11-én Szarvason az „Angyalföldi ballada” előadással.

A 60. jubileumi évadot utcabállal és a Színházak Éjszakájával nyitja a József Attila Színház, de jelen lesz egy rövid műsorral a Pozsonyi Pikniken is.