Pünkösdölés Hollókőn várjátékkal, királyválasztással

A régi pünkösdi népszokások elevenednek meg vasárnap és hétfőn a világörökségi Hollókőn, ahol pünkösdi királyt is választanak és várjátékot is rendeznek az ünnepen – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán.

Kelecsényi Péter elmondta: az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik csakúgy, mint húsvét idején. Az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt.

A pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásár mellett megnyitják a Hollókő Lego projekt is, ami – több más projekttel együtt – jól mutatja, hogy ez a kis palóc falu nemcsak a múltból, és nemcsak a múltnak él – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Kelecsényi Péter ismertette: a pünkösdi királyság kifejezés már a 16. század óta általánosan ismert volt Magyarországon, így Hollókő is megválasztja a saját pünkösdi királyát, az arra érdemesnek csupán néhány ügyességi feladatnak kell megfelelnie.

Mint fogalmazott, ezt a középkori hagyományt nem is hagyhatná ki egy olyan település, amely egy nemrégiben felújított, csodálatos történelmi várral rendelkezik. A rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba ilyenkor Hollókőt, akik bemutatják a végvári és kuruc-labanc élet legizgalmasabb pillanatait.

Pünkösdkör ugyanis nem a világhírű hollókői vödrökből kizúduló hideg víztől kell tartani, sokkal inkább Bocskai angyalaitól, Szent László vitézeitől vagy az egri vitézlőktől – mondta Kelecsényi Péter.

A Nógrád megyei világörökségi faluban a vasárnapi rendezvényen fellép többek között az Iglice Táncegyüttes, népzenei koncertet adnak a Rajeczky Szimpatikusok a Felszállott a Páva elődöntős Szécsényi Zsófia vezetésével. A falumúzeum udvarában és pincéjében hollókői életképeket mutatnak be, délután az alsó kútnál és a templomnál is táncházat rendeznek.

A hétfői Pünkösdi Várjáték a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel. A tábori életbe mindenki be is kapcsolódhat, lehetőség lesz beöltözni, fegyverekkel gyakorolni. Az ostromjáték után megtartják a győztesek lakomáját is.

Forrás: MTI