Pünkösdölés Diósgyőr várában

Gazdag programokkal várja a látogatókat a közelmúltban megújult diósgyőri vár, ahol a hétvégén pünkösdi királyt választanak, díjugrató bajnokságot tartanak, a lovagi tornák terén pedig lovas színház nyílik – közölték a szervezők az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint ezen a hétvégén az Emlékhelyek napja rendezvényt tartják szerte az országban, így a diósgyőri várban is, a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklődőket.

Május 14-én népi játszópark nyílik az ódon falak között, ahol egyebek mellett a csigafuttató, a hordólovagló, a diótörő és a teknőhorgászat is kipróbálható. A kicsiket a Hétszínrét Társulat zenés játékos műsorával szórakoztatja majd, megismerkedhetnek jellegzetes pünkösdi dalokkal, mesékkel, szokásokkal és játékokkal. A felnőttek bájitalokat is keverhetnek az Alkímia szobájában, kipróbálhatják a középkori fegyvereket és viseleteket a vár fegyvermesterének segítségével, de középkori recepteket is megismerhetnek. A jó hangulatról az Agyagbanda Együttes gondoskodik.
Lélegzetelállító lovas jeleneteket és látványos díszleteket láthatnak a tavaly átadott lovagi tornák terén, ahol a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás című rockoperája csendül fel.

A lovaglás és a lovassport szerelmeseit vasárnap is várják a lovas arénában, ahol díjugrató bajnokságot rendeznek.

A pünkösdi hagyományőrző programok között szerepel még pünkösdi királyválasztás, a népi játszópark pedig egész hétvégén látogatható – közölték a szervezők.

Forrás: MTI