Baszk táncház a Fonóban

A Baszkföldről érkező Korrontzi adja a talpalávalót május 13-án, pénteken a Fonó Budai Zeneházban. Ez a táncház is egyike a Babel Sound júliusi világzenei fesztiváljára hangoló koncertsorozatának. Május 27-én spanyol táncházzal vár a Vigüela, június 4-én pedig szicíliai táncokat próbálhatunk ki az olasz Nakaira muzsikájára. A Korrontzi előtt a hazai Cirkusz-KA fog zenélni, belépéskor pedig az első 50 érkező egy pohárka házi pálinkát kap.

A Korrontzi egy régi trikitixa-játékosról kapta a nevét, aki szamárháton ment a földjéről Mungia főterére minden vasárnap és jó kedvre derítette dalaival az összegyűlt falusiakat. Kalapját mindig megtöltötték pénzérmékkel a boldog hallgatók.

A Korrontzi népi zenekart Agus Barandiaran trikitixa-játékos (baszk diatonikus gombos harmonika) alakította. Az volt a célja, hogy kortárs hangulatot adjon a baszkföldi népzenének és a baszk ősi, hagyományos hangoknak, de mindig a trikitixa alapú zenén belül. Barandiaranra eleinte hatott a gipuzkoai hagyományos trikitixa-játék, amit csodált, de hamarosan megtanulta a régi bizkaiai trikitixa-játékosok dallamait és népszerű dalait, azt a zenei kulturális hátteret, ahonnan családja származik. A Korrontzi olyan népi zenekar, ami főként a modern technikával kísért baszk tradicionális zenén alapul, olyan hangszerek segítségével, mint a mandolin, a basszusgitár és az ütős hangszerek.

A május 13-i táncházban tehát tradicionális baszk táncot tanulhatnak a Fonóba érkezők, briliáns trikitixa játékkal kísérve.


Kapcsolódó linkek:
http://www.babelsound.hu/BS-Fono
http://www.fono.hu/
http://www.korrontzi.net/en/home/
https://www.facebook.com/events/1097531326977509/

,