„A feszültség látható és tapintható, és talán még a szagát és az ízét is érezhetjük egy kicsit.” – Arno Schuitemaker: While We Strive

Arno Schuitemaker: While We Strive
2016. 05.05-06. 20.30
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Igéző táncdarab olvaszt egybe filozófiát és  idegtudományt, az eredmény pedig egy olyan előadás, amely minden érzékszervünket megbabonázza: a While We Strive nézői a szemükkel hallanak és a fülükkel látnak. A holland Arno Schuitemaker műszaki pályáját elhagyva lett koreográfus, és közben több más tudományágba is belevetette magát. A fénnyel, hanggal, mozgással manipuláló produkció május 5-6-án debütál Budapesten, a Trafóban.

Arno Schuitemaker While we strive

Három táncos szüntelen mozgása ingázik a békét árasztó nyugalom és a kirobbanó dinamika között az előadásban. A költői és egyben nyers produkció nemcsak az érzékszerveinkkel játszik, de az idő- és térérzékelésünket is megváltoztatja.  Egyszerre tart két lábbal a földön, és enged hallucinálni, így nemcsak a táncosokat látjuk már szereplőnek, de minden más elemet is: fény és hang egyaránt markáns szerepet kapnak a produkcióban.

Az előadás körbejárta már Európát, 2013-ban pedig azon az Aerowaves fesztiválon szerepelt, amelyiken Molnár Csaba és Fehér Ferenc koreográfiája is bekerült a legjobb húsz közé, egy évvel később ugyanott pedig a sokak által ismert magyar Hodworks társulat előadása és a Nyúzzatok meg! című produkció is az élvonalban szerepelt.

Arno Schuitemaker a fenti két magyar alkotóközösséghez hasonlóan fiatal, friss energiákkal robbant be a kortárs táncba, és vívta ki az egyre nagyobb szakmai figyelmet. Kíváncsisága, érdeklődése új és újabb formák felé sodorja, bár a test áll gondolkodásának középpontjában, mozgásnyelve egyszerre földhöz ragadt és elemelkedett. Előadói és nézői között szoros kapcsolatot teremt, munkái frissek és mélyek.

http://www.arnoschuitemaker.com

Kritikarészletek

 „Schuitemaker előadása erőteljes fizikai és esztétikai élményt kínál a közönségnek. A legerősebb előadás, amit az utóbbi időben láttam.” (Moos van den Broek, Theaterkrant)

 „Intelligens és elmélyült előadás… Aki az előadás extatikus hangjaival tart, annak igen feldobott órában lesz része.” (Francine van der Wiel, NRC Handelsblad)

 „Schuitemaker az érzékeket izgatja. (…) A feszültség látható és tapintható, és talán még a szagát és az ízét is érezhetjük egy kicsit.” (Joris van Laak, Brabants Dagblad)

Az esemény weboldala: http://trafo.hu/hu-HU/while_we_strive

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza