Exkluzív élő közvetítés és Oscar-díjas filmklasszikus az Uránia Shakespeare-emléknapján

Shakespeare halálának 400. évfordulóján, április 23-án Franco Zeffirelli Rómeó és Júlia című filmklasszikusát és a brit Royal Shakespeare Company ünnepi emlékműsorának élő közvetítését láthatja a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

shakespeare-400-celebrations Photo by Lucy Barriball c RSC

2016-ban William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezik a színházi világ. A nemzetközi programsorozat április 23-án teljesedik ki – Shakespeare ezen a napon született 1564-ben, és ugyanezen a napon is hunyt el 400 évvel ezelőtt, 1616-ban. A brit Royal Shakespeare Company, amelynek székhelye a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonben van, az évforduló alkalmából nagyszabású gálaestet szervez, amely Shakespeare műveit és az általuk inspirált operákat, baletteket, színházi előadásokat és zenei produkciókat helyezi reflektorfénybe.

A Shakespeare Live! című, több mint kétórás előadás méltó emléket állít az angol dráma legnagyobb alakjának, az RSC művészeti vezetője, Gregory Doran rendezésében világhírű művészek ünneplik Shakespeare szellemi örökségét, leghíresebb művei egy-egy részletének bemutatásával. A közreműködő művészek között olyan neves előadókat láthat a közönség, mint – az Urániában jelenleg is műsoron lévő modern Hamlet-feldolgozással kasszasikereket döntő – Benedict Cumberbatch, az Oscar-díjas Helen Mirren és Judi Dench, Sir Ian McKellen, Rory Kinnear és Joseph Fiennes, fellép továbbá a brit Királyi Balett, a Birmingham Royal Ballet és az Angol Nemzeti Operaház társulata is. A klasszikus művészeti ágak mellett élőzenei betétek színesítik a programot, többek között Rufus Wainwright és Gregory Porter énekesek közreműködésével. Az est házigazdája David Tennant skót színész, akit a hazai nézők a színpadi szerepein túl a Harry Potter-filmekből vagy a Doctor Who című tévésorozatból is ismerhetnek.

A különleges összművészeti produkciót április 23-án este Európa-szerte közel négyszáz moziban közvetítik élőben, a BBC közreműködésével. A közép-és kelet-európai régió országai közül egyedül Budapesten, az Urániában látható a program, a British Council „Shakespeare Lives” nemzetközi programsorozatának egyik hivatalos eseményeként, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Brit Nagykövetség, a British Council, a Brit Kereskedelmi Kamara és a közvetítést forgalmazó Pannonia Entertainment együttműködésének köszönhetően. Az időeltolódás miatt az élő közvetítés 21:15-kor kezdődik az Urániában, ahol angol nyelven, magyar tolmácsolással láthatja a közönség az előadást. A közvetítés előtt, 21:00 órától  Audrey Young, a British Council igazgatója és Őexc. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság új magyarországi nagykövete mond köszöntőt.

A Shakespeare Live! exkluzív élő közvetítése előtt egy filmtörténeti klasszikussal is emlékeznek az évfordulóra az Urániában: április 23-án 18 órától Shakespeare jól ismert szerelmi tragédiájának talán legszebb filmes feldolgozása, a Franco Zeffirelli által rendezett Rómeó és Júlia lesz műsoron, magyar felirattal. Az 1968-as filmalkotást – amely számos elismerés mellett a Legjobb operatőr és Legjobb jelmez Oscar-díját is elnyerte – a Brit Filmintézetben digitalizálták és restaurálták az idei Shakespeare-emlékév alkalmából. A Rómeót és Júliát alakító fiatal színészek korukat meghazudtoló hitelességgel és mély átéléssel alakítják a tragikus sorsú szerelmeseket. A történet eredeti helyszínén, Veronában forgatott film díszletei és jelmezei igazi reneszánsz hangulatot varázsolnak a nézők elé, amit a Keresztapa zeneszerzőjeként is ismert Nino Rota szenvedélyes dallamai tesznek teljessé.

Az filmvetítésre és a gálaműsor élő közvetítésére jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. Részletek az emléknap Facebook-eseményében: https://www.facebook.com/events/510064952510985/

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház