Japán kulturális programok a szakura ünnepen a Füvészkertben

A japán kultúrát bemutató programokkal is várja vendégeit a cseresznyefa-virágzás alkalmából megrendezett szakura ünnepen a mostani és a következő hétvégén a fővárosi Füvészkert.

A szervezők célja, hogy egy jó hangulatú, kellemes hanami (virágnéző) piknik keretében hozzák közelebb a japán kultúrát a magyar közönséghez – tájékoztatták az MTI-t.

A gyönyörű természeti jelenség megfigyelésére évek óta lehetőség van az ELTE Füvészkertjében. Idén a Japánspecialista utazási iroda is csatlakozik a „magyar hanamihoz”, amelyen a piknikezéshez a Füvészkerttel közösen számtalan, a japán kultúrát bemutató programot kínál. Az érdeklődők részt vehetnek például gasztronómiai workshopon, manga- és animefoglalkozásokon, kipróbálhatják a kokesibaba-készítést és a hagyományos japán íjászatot, valamint kardvívást.

Japánban a tavasz beköszönte a legszebb időszak, a szakura ott március közepétől májusig tart. A természeti jelenség ünneplése csaknem 1300 éves múltra tekint vissza a távol-keleti kultúrában.

A hanami, azaz a virágnézés során a családok és barátok megpakolják piknikkosaraikat, majd kivonulnak a parkokba vagy a folyópartokra, hogy gyakran éjszakákba nyúló virágnézésbe kezdjenek.

Forrás: MTI