Filmplakátok a BÁV aukcióján

Százhetven film – többek között A jedi visszatér, a Becéző szavak, a Gengszterek klubja, a Piedone Egyiptomban vagy az Óvakodj a törpétől – plakátjaiból rendez árverést április 13-án Budapesten a BÁV Zrt.; az aukció anyaga április 2. és 10. között ingyenesen megtekinthető a BÁV Apszistermében.

A 170 alkotás mintegy 50 grafikus munkája, mások mellett olyan művészeké, mint Helényi Tibor, Árendás József, Darvas Árpád, Felvidéki András, Görög Lajos, Kemény György, Pócs Péter, Sóti Klára, Szyksznian Wanda vagy Zelenák Crescencia – közölte az MTI-vel kedden az aukciósház.

Mint elárulták, az árverésen igazi ritkaságok is felbukkannak, melyekből csupán néhány példány maradt fenn. Ezek közül is kiemelkedik Máté András nagyméretű, egész íves plakátja, amelyet a Magánélet című filmhez készített: a tipográfiai munka fő motívuma az akkori idők legnagyobb sztárja, Brigitte Bardot.

Az aukción a Csillagok háborúja egyik nemzetközileg igen keresett darabja is feltűnik: Helényi Tibor A jedi visszatérhez készített plakátjára is lehet majd licitálni. A poszter kisebb méretű változata 2014-ben már kalapács alá került, akkor 1325 dollárt ért a nemzetközi aukciós piacon. Ezt a kivételes darabot nagy valószínűséggel a nyomdából csempészhették ki, hogy aztán évtizedekig egy fővárosi mozi vetítőjének falát díszítse, egészen a mozi bezárásáig – számolt be a BÁV Zrt.

Tájékoztatásuk szerint az aukció másik különlegessége, hogy ennyi Bud Spencer-Terence Hill plakát még soha nem szerepelt együtt Magyarországon. A 20 poszter olyan filmeket vonultat fel, mint a Piedone Egyiptomban, az Én a vízilovakkal vagyok, az Aladdin, a Piedone Hong-Kongban vagy a Szuperhekusok.

A BÁV Zrt. másodszor rendez plakátaukciót, melynek anyagát kizárólag filmplakátok adják; az árverési anyag egy magyar magángyűjtő tulajdonát képezi – közölte az aukciósház.

Forrás: MTI