Serviam: Révész László László kiállítása a Neon Galériában

Révész László László Serviam című kiállítása nyílt meg március 21-én a Neon Galériában (Budapest VI., Nagymező u. 47., II. em.). A tárlat hétfőtől péntekig 14:00-18:00 óra között április 5-ig látogatható.

momLegyen az sima tapintású ecsetek találkozása a vászon viaszos felületével, avagy egy számítógépes program, Révész László László számára ezek csak lehetőségek széles tárházát jelentik, amelyek segítik az alkotót művészete kifejezésében. A két egységből álló kiállítás első része a Serviam elnevezést kapta, amelyet új keletű, 2015-ös festmények alkotnak. A második rész, a vele kontrasztot képező Non Serviam, májusban kerül bemutatásra és a művész 1980-as évekbeli műveit tartalmazza.

A kiállítás témáját Stanislaw Lem “Non Serviam” című összetett szatírája ihlette, ami egy kitalált kutatást boncolgat. Az írás – számos egyéb gondolat mellett – a mesterséges intelligencia határait feszegeti és ezen szimuláció konzekvenciáit, morális dilemmáit taglalja. Révész munkáiban a szimulált lény szabad akarata áll a fókuszban. A lény luciferi teremtményként száll szembe Isten akaratával és nem szolgál tovább, “Non Serviam”. Az első kiállítás e fogalom ellentétével foglalkozik, szolgalelkű és irányítható karakterek alkotják repertoárját. Azonban ez az alárendeltség is csak szimulációnak bizonyul Révész leegyszerűsített illusztrációiban, mikor Lucifer engedetlensége megveti magvát a festmény szereplőiben. Különlegesen szövevényes és kiragadott élettörténetek szemtanúi lehetünk. Megannyi lehetséges perspektívából szemléljük a potenciális, felvillanó fejlemények sokaságát. Egyszerű szimbolika vezeti a szemlélőt egyre mélyebbre és mélyebbre az örök frusztrációtól és szabadulási vágytól fűtött univerzumban, ahol a szereplők testbeszéde ördögi vonzástól fuldokló, elfojtott segélykiáltásokra utal. Révész mindeközben szabad értelmezést biztosít számunkra, egy örökké változó és beteljesületlen történet formájában. A festmények provokatív ébresztőként hatnak, miközben felhívják a figyelmet régi, ám még mindig aktuális, meg nem oldott problémákra.

Révész László László tehetsége az alkotó odaadásában rejlik, amivel fontos kérdéseket emel a felszínre. Őszinte kompozícióival és komplex kommunikációs technikája segítségével arra ösztönzi a látogatót, hogy elmerüljön a vásznakon megjelenő történet sűrű, olajos hullámaiban. Olyan kontextus nélküli, ismerős csendre lelünk, ami félelmet és veszélyt sugall, ugyanakkor ott rejlik benne a remény és a szabadság üzenete is. Ez a rendkívüli gyűjtemény, címe ellenére, saját életet él és nem szolgál. Nincs eleje. Se vége. Beke Lili