Hogyan javíthatjuk és őrizhetjük meg egészségünket a Taoista Tai Chi™ gyakorlásával? – Kerekasztal-beszélgetés orvosok, betegek és tai chi edzők részvételével

A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság nyilvános kerekasztal-beszélgetést rendezett 2016. március 11-én Budapesten, orvosok, komolyabb egészségi problémával élők és edzők részvételével. A beszélgetés témája a Taoista Tai Chi™ művelésének testi és lelki egészségre gyakorolt jótékony hatása volt.

MTTC_KA_1

A tai chi ősi kínai mozgásművészet, melyet taoista szerzetesek önvédelemre és egészségük fenntartása céljából fejlesztettek ki. Mára világszerte több millióan gyakorolják. A tai chi számos irányzata közül a Taoista Tai Chi™ különlegessége abban rejlik, hogy kifejezetten az egészség megőrzésére és helyreállítására helyezi a hangsúlyt, miként azt kidolgozója, Moy Lin-Shin mester megalkotta.

A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság, nemzetközi szervezete részeként, 22 éve tevékenykedik hazánkban az emberek egészségének megőrzése, valamint a Taoista Tai Chi™ és a mozgásforma egészségre gyakorolt jótékony hatásainak minél szélesebb körben való elérhetővé tétele érdekében. Jelenleg öt városban elérhető (Budapest, Eger, Fertőszentmiklós, Győr, Sopron).

MTTC_KA_2

A társaság 2016. március 11-én kerekasztal-beszélgetést rendezett, elsősorban az egészségügyben dolgozók számára, hogy a Taoista Tai Chi™ egészségre gyakorolt jótékony hatásait minél szélesebb körben megismertesse. A beszélgetés résztvevői között voltak orvosok, komoly egészségi problémával együtt élők, és a Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság képviselői.

A tai chi jótékony hatását több száz orvosi kutatás támasztja alá. A tanulmányok megállapították, hogy a tai chi biztonságos és hatásos. A kedvező élettani hatások az orvostudomány eszközeivel, módszereivel mérhetők és leírhatók. A tai chi művelése során végzett lágy, forgató és nyújtó mozdulatok segítik a lazítást, és az egyensúlyérzék javításával a test stabilitása is növekszik. Gyakorlása növeli az ízületek mozgástartományát, javítja a vérkeringést, és mivel nagyfokú befelé figyelést igényel, ezért a koncentrációs képességet is fejleszti. A gyakorlatok kis fizikai erőkifejtéssel végezhetők, és az egész testre frissítően hatnak.

TTC3

A tai chi kortól és egészségi állapottól függetlenül tanulható, és mind egészségmegőrzésre, mind komolyabb egészségi probléma kiegészítő terápiájaként hasznos. A tai chi gyakorlása nem váltja ki a megfelelő orvosi kezelést, ám a tapasztalatok alapján számos betegség esetén javítja vagy szinten tartja gyakorlóinak állapotát. Ilyenek például a Parkinson-kór, fibromyalgia, sclerosis multiplex, reumatikus ízületi betegség, agyérkatasztrófa utáni állapot, csontritkulás, porckorong sérv, és más, nyak-, hát- vagy derékfájással járó „civilizációs” betegségek. Kimutathatóan javítja a szorongásos és depressziós betegek állapotát is.

Mint a beszélgetés során elhangzott, a tai chi jótékony hatásait csak rendszeres gyakorlás mellett fejti ki, melyhez egy egész életen át tartó tanulás, fejlődés és egyre mélyebb megértés is társul.

Bővebb információ: www.taoistataichi.hu

Forrás: Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság