„Fanfare of love” – Sugar – Van, aki forrón szereti a Pesti Magyar Színházban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Komáromi Richárd

Februártól látható Méhes László rendezésében a Pesti Magyar Színház repertoárjában az a két felvonásos musical, amely az azonos című amerikai film, a Van aki forrón szereti színpadi átdolgozása. Az 1959-ben Marilyn Monroe-val, Tony Curtisszel és Jack Lemmonnal a főszerepben bemutatott, fekete-fehér filmvígjáték óriási siker mind szakmai, mind nézői oldalról azóta is.

_MG_5304

Az alkotás számos más filmes kitüntetés mellett Oscar-díjban is részesült. Alig néhány évvel ezelőtt – már a XXI. században – megválasztották minden idők legjobb amerikai vígjátékának, és besorolták a valaha elkészült száz legjobb amerikai film közé is. A vígjáték cselekménye szolgált alapjául annak a Peter Stone által írt, Jule Styne által komponált, 1972-ben a Broadway színpadán bemutatott musicalnek, amelyet most Topolcsányi Laura magyar dalszövegeivel a Pesti Magyar Színház nagyszínpadán is láthat a közönség a Coincidance társulat, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola, és a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei közreműködésével.

Hungary Emerging pályázat eredményhirdetése, Brody Studios, 2018. 03. 13.

_MG_5337

Az élő zenés, garantáltan vidám pillanatokat ígérő darab cselekménye a szesztilalom idején Chicagóból indul. A történet nehéz sorsú, de derűs karakterei egy Miamii turnéra induló női zenekarba menekülnek más-más indíttatásból. Joe / Joshepine (Csőre Gábor) és Jerry / Daphne (Pavletits Béla) egy maffialeszámolás szemtanúi lesznek, ezért kapóra jön nekik az a zenekar, ahol zenei tudásuk miatt, de női személyiséget eljátszva meghúzhatják magukat. Virág (Andrádi Zsanett), a zenekar egyik legfontosabb karaktere – aki eddig kivétel nélkül szaxofonosokba szeretett bele – úgy gondolja, ha női zenekarban játszik elkerülheti az újabb hibát. A váratlan fordulatokhoz pillanatok által átalakított színpadi képek, a korabeli jelmezek és díszletek, a kidolgozott mozgás- és táncjelenetek és az örökzöld slágerek mentén persze a történet, a dupla vagy semmi elvén aztán mindenkinek meghozza a várt szerelmet is.

_MG_5409

Az egész estés, klasszikus, két felvonásos, élő zenés show- és tánc elemekkel is kiegészített musical szinte minden korosztály számára ízelítőt nyújt a húszas-harmincas évek világából. Az eredeti korhangulatot megidéző jelmezek, a komoly színészi munka, és a tökéletes – sokszor eddig csak prózai szerepekből ismert – énekhangok mellett a modern fény- hang- és mozgástechnika, valamint a színpadi tér horizontális és vertikális beépítése is hozzájárul az élményhez.

_MG_5482

A történet amellett, hogy szenzációs szójátékokkal, finoman provokatív humorral sokszor csak az arc játékával is eléri a kacagtató hatást, nagyon erősen szembe mer menni  az előítéletekkel is. Egyrészt kiderül, hogy a szőke nőideált megtestesítő – igencsak Marilyn Monroe-s – Virág nem csak külsejében tökéletes, de a megfelelő pillanatban bebizonyítja, hogy a szívével látja szerelmét. Az addig milliomos partnerről álmodozó nő, aki nem szándékozott újabb szaxofonosba beleszeretni, társát bizony női ruhában is felismeri annak csókjáról, és minden addigi elvárását levetkőzve őt választja. Másrészt Osgood (Gazdag Tibor) az idős milliárdos megkéri Daphne (Jerry) kezét és miután rájön arra, hogy Daphne valójában Jerry, „Senki nem tökéletes!” felkiáltással szándékát megerősítve arra utal, hogy még az sem számít, hogy választottja alapvetően  más, mint akinek az első ránézésre kinézett.

_MG_5555Az igaz szerelemért kiálló, és az azt képviselő történet szereplői most a Pesti Magyar Színház nézői tapsviharában is biztosan kihallják a lelki fanfárokat, hiszen a közel hatvan évvel ezelőtt forgatott sikerfilmet megihlető alkotás – az 1951-es Fanfaren der Liebe alapján – a munkálatok idején még a Fanfare of love munkacímet viselte.

_MG_5601

A Sugar | VAN AKI FORRÓN SZERETI legközelebb március 22-én látható a Pesti Magyar Színházban.