Klasszikus zene és innovációk a Föld Óráján

Alig 10 nappal a 10. évéhez érkezett Föld Órája előtt, különleges programokkal jelentkezik a WWF Magyarország. Idén a fenntartható innovációké, a zöld tehetséggondozásé és a vízé lesz a főszerep. A központi lekapcsoló esemény házigazdája a Müpa lesz, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar aznap esti koncertje pedig a Föld Órája jegyében zajlik. KIK CliMates workshop, a Varázslatos Magyarország fotói, a WWF Zöld Generációja és az Élő Duna turné színesítik a két naposra nyúlt eseményt.

fold oraja

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Müpa a Föld Órája mellett

„A Föld Órája globális akció tizedik évéhez érkezett. Tavaly 172 országból több mint két milliárd ember kapcsolódott a legnagyobb önkéntes éghajlatvédelmi kezdeményezéshez. A Föld Órája évek óta többet jelent a 60 perc sötétségnél, hiszen a hosszú távú gondolkodás és a közösség erejének szimbólumává vált. Ezt a szellemiséget igyekszünk mi is elterjeszteni. Fontos, hogy mindenki megtalálja a maga útját, azt, amit ő tud tenni az éghajlatváltozás mérsékléséért. Lehet ez egyszerű mindennapi tipp, vagy komolyabb beruházás vállalatok, kormányok esetében. Mindezen lépéseknek és kezdeményezéseknek ad teret a Föld Órája egész évben, március 19-én pedig ezeket ünnepeljük!” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Idén a központi lekapcsoló eseménynek a Müpa ad otthont. „Március 19-i, Kocsis Zoltán vezényletével előadott koncertünkkel mi is csatlakozunk a Föld Órája globális éghajlatvédelmi kezdeményezéshez. Az est szólistája meglepetés ráadás számát sötétben, csak zongora-világítással fogja eljátszani. Így minden figyelem a zenére és a nemes célért való kiállásra összpontosul majd” – mondta el Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója. Mindazok, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, követhetik majd a koncertet rádión és a Müpa Live Webcaston keresztül HD-minőségben az interneten is. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta, hogy az intézmény kiemelt figyelmet szentel minden olyan ügynek, amellyel a társadalom felelősségvállalását lehet elősegíteni. „A Müpában minden nap a sokszínűséget ünnepeljük, március 19-én a zöldet.” – fogalmazott Káel Csaba.

A WWF már délután 3 órától egy jótékonysági filmvetítésre hívja az érdeklődőket a Lurdy moziba, ahol a ’Norm, az északi’ című animációs filmet lehet majd megtekinteni. Nincsenek előre meghatározott jegyárak, a jegybevétel pedig a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját segíti. A részvétel regisztrációhoz kötött, a jatek@wwf.hu email címen keresztül, az adományokat pedig a helyszínen lehet átadni.

A Müpában délután 5 órától számos eseménnyel várja a WWF az érdeklődőket, ahol a közös lekapcsolás mellett a cselekvés erejét és a fenntartható innovációkat ünnepeljük majd. A központi lekapcsoló eseményhez idén látványos módon csatlakozik a FŐKERT Nonprofit Zrt. Több száz árvácskából rakják majd ki a Föld Órája emblematikus, 60+ logóját, ami körül, a látogatók segítségével gyújtjuk majd meg a gyertyákat. Budapest díszkivilágításának lekapcsolását követően a látogatók is magukkal vihetnek egy-egy tő árvácskát, amit elültetve továbbvihetik a Föld Órája szellemiségét.

Programok a WWF lekapcsoló eseményén

A helyszíni tudományos börzén bemutatkozik néhány olyan hazai fenntartható fejlesztés, amelyek már most megoldást kínálnak az éghajlatváltozás kapcsán fellépő különböző veszélyekre. Tárgyak, eszközök vagy éppen programok, amelyek egy zöldebb és élhetőbb közös jövőért tesznek.

Itt zárul majd egy közvetlen beszélgetés és egy díjátadó keretében a WWF Zöld Generáció programja is, amelyben 14-16 éves fiatalok egy éven át dolgoztak a biodiverzitás megőrzését és az intelligens városok működését érintő problémákon, hogy aztán saját innovatív megoldásaikkal ők maguk váljanak a fenntartható jövő nagyköveteivé saját közösségeikben, iskoláikban.

A helyszínen rendezi meg, KIK CliMates#8 A Víz útja címmel interaktív workshopját a Climate KIC Klímainnovációs közössége. A workshop aktív részvétele regisztrációhoz kötött, de a látogatók természetesen szemlélőként betekinthetnek a műhelymunkába.

A helyszínen megjelenik majd a WWF öt országot érintő Élő Duna Turnéja. A Coca-Cola Alapítvány és Coca-Cola Magyarország által támogatott interaktív térbeli társasjáték a Dunamenti vizes élőhelyek páratlan élővilágát mutatja be kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A gyermekprogramokat a WWF pandaboltja és a FŐKERT Nonprofit Zrt. foglalkoztató sarka egészíti majd ki.

Mindkét program szombaton délután öt órától este nyolc óráig, és vasárnap délelőtt 10 órától délután egy óráig várja majd a látogatókat. Vasárnap a Müpa „Cifra Palota” családi programsorozata is az éghajlatváltozással foglalkozik, a már jól ismert kreatív és zenés foglalkozásokat, és a színpadi programokat is ez a téma szövi át.

A Föld Órája idén még nagyobb hangsúlyt fektet a közösségi összefogás erejére, amiben a digitális univerzum és a közösségi média központi helyet képvisel. Idén is biztatunk mindenkit, hogy cserélje le Facebook borítóképét a Föld Órája borítóképére, jelezve a csatlakozását. Emellett részt lehet venni a WWF és a Be-novative közös ötlet-kihívásában, ahol bárki megoszthatja játékos formában saját elképzeléseit és rövid megoldási javaslatait arról, hogy mit kell tennünk közösen 2030-ig, hogy biztosítsuk Magyarország vízkincsének jövőjét? Az ötletelés mostantól egészen a Föld Órájáig nyitott marad, a legjobb megoldásokat pedig nyilvánosan is megosztjuk majd!

Koncertjegyek kaphatóak a jegy.hu-n keresztül.

Korábbi cikkeink a Föld Órájáról
http://wwf.hu/klima_/1/kapcsolj-le-velunk
http://wwf.hu/klima_/1/veszelyben-az-europai-eghajlatvedelmi-celok-a-fold-oraja-elott
http://wwf.hu/klima_/1/kapcsolj-le-es-otletelj-a-wwf-el-a-fold-orajan

WWF Magyarország és Föld Órája videók:

https://www.youtube.com/watch?v=uEB11D-xG7g

https://www.youtube.com/watch?v=t-PnE9Tl-w8

https://www.youtube.com/watch?v=c3ksW89f6-8

https://www.youtube.com/watch?v=9C3ITy36it0

Föld Órája

2007 óta a Föld Órája 172 országban mozgósított kormányokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több százmillió egyéni támogatót, akik mind közösen léptek fel egy fenntartható jövő érdekében. A Föld Óráját 2016. március 19-én, helyi idő szerint este 20:30 és 21:30 között ünneplejük. Látogass el a www.foldoraja.hu-ra, és nézd meg, milyen események lesznek a közeledben, vagy hozd létre a sajátodat. Még több történetet és cikket találsz a nemzetközi eseményekről a www.earthhour.org oldalon.

Forrás: WWF