A kitagadott Andrássy-sarj és Kossuth Zsuzsanna unokájának egykori festményét restaurálták

Három festmény esett át restauráláson a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a közelmúltban: Fényes Adolf, Szőri József és Szlányi Lajos alkotásait restaurálta Szabó Tamás, a közgyűjtemény főrestaurátora. A Szlányi-festmény egy kitagadott Andrássy-sarj és Kossuth Zsuzsanna unokájának tulajdonában is volt.

Fényes Adolf: A mosogatónő - Fotó: Szabó Tamás

Fényes Adolf: A mosogatónő – Fotó: Szabó Tamás

Egy most nyíló kecskeméti kiállítás apropóján esett át restauráláson három különleges festmény a Móra Ferenc Múzeumban. Fényes Adolf: Mosogató, Szőri József: Parasztudvar és Szlányi Lajos: A Tisza Csongrád alatt című alkotásait több hónapon keresztül restaurálta Szabó Tamás, a múzeum főrestaurátora. Leginkább a díszrámák voltak sérültek (számos csorbulás, törés csúfította az aranyozott és a fekete lakkfényezett kereteket). A Fényes Adolf-kép volt súlyosabban sérült – kipattogzott alap- és festékréteg borította.

Szőri József: Parasztudvar - Fotó: Szabó Tamás

Szőri József: Parasztudvar – Fotó: Szabó Tamás

Szlányi Lajos, Székely Bertalan növendékének festménye több szempontból is érdekes: az alkotás hátoldalán egy papírjelzet-maradványt találtak, melyből kiderült, hogy valószínűleg gróf Andrássy Dénes és felesége lehettek a festmény első tulajdonosai. Andrássy Dénes a nagy Andrássy-dinasztia tagja, akit azonban választottja miatt édesapja kitagadott az ősi családból és az örökségből. A gróf ugyanis egy bécsi színésznőt, Hablawetz Franciskát vette titokban feleségül Olaszországban, a rangon aluli házassággal pedig megsértette a dinasztia régi nemesi tradícióit.

Szlányi Lajos: A Tisza Csongrád alatt - Fotó: Szabó Tamás

Szlányi Lajos: A Tisza Csongrád alatt – Fotó: Szabó Tamás

A festményt Szlányi Lajos a házaspár által létrehozott alapítvány pályázatára készítette, ezt is a papírjelzet alapján tudhatjuk. Franciska halála után Andrássy Dénes a krasznahorkai várban alapította meg felesége emlékére a Franciska ereklyemúzeumot és a képtárat, ahová Szlányi Lajos alkotását is elhelyezték. A későbbiekben a festmény Ambrozovics Dezsőhöz került, aki Kossuth Lajos legfiatalabb húgának, a katonakórház-alapító Kossuth Zsuzsannának unokája volt. Tőle jutott az alkotás a Móra Ferenc Múzeum tulajdonába, mely most a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény kiállításán látható.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum