Három bemutató a Gyulai Várszínház 53. évadának műsorán

Három bemutatót tartanak a Gyulai Várszínház 53. évadában július 1. és augusztus 14. között, az összművészeti fesztivál kínálatában musical, operett és történelmi dráma is szerepel.

Gedeon József igazgató a várszínház szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, arra törekszenek, hogy minden korosztályt megszólítsanak és mindenféle nézői ízlésnek eleget tegyenek. A hathetes fesztiválon a hagyományoknak megfelelően megrendezik a Shakespeare-, a Blues- és a Jazzfesztivált, és a fellépők között lesz japán, ausztrál-angol és olasz társulat is.

A várszínház műsora júniusra válik véglegessé, a bemutatók sora azonban már ismert. Július 4-én az 50 éve elhunyt Tamási Áronra emlékeznek, az igazgató az Oroszországban született, magyar származású fiatal rendezőt, Sardar Tagirovskyt kérte fel, hogy a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával közösen állítsanak össze egy jelenleg Lélekindulások munkacímen futó színdarabot a szerző műveiből. Július 13-án ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be Shakespeare III. Richárd című drámáját, a főbb szerepekben Trill Zsolt, Eszenyi Enikő és Hegedűs D. Géza lesz látható. A harmadik bemutatót augusztus 5-én tartják, Vajda Katalin zenés komédiáját, az Anconai szerelmeseket Lendvai Zoltán viszi színre a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal. „Igazi nyári bemutató lesz” – jegyezte meg Gedeon József.

A XII. Shakespeare Fesztivált július 7. és 17. között rendezik, ezen fellép egy japán társulat A vihar című darabbal, egy olasz társulat a HAMM-LET-et adja elő, egy ausztrál-angol társulat pedig a 400 éve elhunyt angol szerző V. Henrik című drámáját mutatja be. A Nemzeti Táncszínház a Macbeth-et dolgozza fel, a Bágyi Balázs jazzquartet és Pocsai Kriszta énekesnő pedig jazzes formában dolgozza fel Shakespeare dalait. A fesztivál magyar előadásait még válogatják.

Az egyéb előadásokról szólva Gedeon József elmondta: Árkosi Árpád rendezésében, A nagyrahivatott címmel mutatják be a Bakócz Tamás esztergomi érsek életéről szóló történelmi drámát július 18-án. Katkó Ferenc, a Békéscsabai Jókai Színház művésze rendezi Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művét július 20-án. Augusztus 2-án Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori és Makranczi Zalán főszereplésével a Száll a kakukk fészkére című darabot mutatják be.

Az operett szerelmeseinek szól a Csárdáskirálynő július 26-án; a musicalrajongókat pedig a Grease és a Made in Hungária című darabokkal kívánják megszólítani augusztus 8-án, illetve 12-13-án.

A zeneszeretők július 19-én a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon találhatják meg a kedvükre való programot. Fellép a Csík Zenekar, az EtnoRom és a Csángállók, valamint a Halmos Béla népzenész és népzenekutató hegedűjét az idei évre elnyerő gyulai származású prímás, Lipták Dániel. Július 25-én – a tavalyi nagy sikerre való tekintettel – Vásáry Tamás vezényletével a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad koncertet.

A tánc kedvelőinek az Experidance társulat Szenvedélyem, Velence című táncjátékával kedveskednek július 21-én.

A XXV. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon fellép Al Di Meola, a Balázs Elemér Group, a Grencsó Kollektíva és a Gyulai Big Band; a XI. Vár Blues Fesztiválon pedig Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov, Tátrai Tibor és a Woodoo Papa Duo.

A gyerekeknek szól augusztus 3-án és 4-én a Kövérkirály című mesejáték a Békéscsabai Jókai Színház előadásában.

A Gyulai Várszínház 53. évadára a jegyek májustól vásárolhatók, de foglalni már most lehet – közölte az igazgató.

Forrás: MTI