Véletlenek és demokráciák – megnyílt a Koincidenciák című kiállítás

Az Arnolfini-körhöz kötődő számos kiváló művész közül heten mutatták be kollázsaikat február 20-án az Artézi Galériában. A tárlat arra a kérdésre kereste a választ, hogy az alkotócsoport tagjai között létrejött-e valamilyen szellemi kölcsönhatás, illetve ez tetten érhető-e az első pillantásra rendkívül különböző művekben. 

Gábos József: Némi filozófia

Gábos József: Némi filozófia

A kör a legdemokratikusabb képződmény – mondta a Koincidenciák című kiállítás megnyitóján Draskovich Edina arra utalva, hogy a tárlaton sokféle látásmód kapott helyet egymás mellett tökéletes egyenrangúságban. Hét olyan művész mutatta be kollázsait, akik nagyon eltérő háttérrel rendelkeznek: van köztük képzőművész, festő és elektrografikus; férfi és nő, idősebb és fiatalabb alkotó is. Mégis összekötötte őket, kapcsolatot teremtett köztük az Arnolfini Fesztiválok sorozata.

Géczi János: Balatonkenese 1.

Géczi János: Balatonkenese 1.

Lakner Zsuzsanna: Marslakók a Plútón 1.

Lakner Zsuzsanna: Marslakók a Plútón 1.

Az Arnolfini Archívumot még 1993-ban alapította Horváth Ira és Zsubori Ervin. 2001-ben kezdtek olyan fesztiválokat rendezni Szigetszentmiklóson, ahol a képzőművészek mellett zenészek, írók, költők, bábosok, filmesek – sőt, még a gasztronómia nagymesterei is – bemutatkozhattak. Tevékenységüket a kezdetektől figyelemmel követte S. Nagy Katalin művészettörténész, akiben két éve merült fel először a kérdés: a személyes ismeretségek, baráti kapcsolatok mennyire befolyásolták az „arnolfinisták” művészetét. A válaszhoz azonban szükség volt egy közös kiállításra, ahol azonos műfajú – kollázstechnikával készült – képeket mutattak be a meghívott alkotók: Gábos József, Géczi János, Lakner Zsuzsa, Láng Eszter, Mózes Katalin, Torma László és Zsubori Ervin.

Láng Eszter: Tópart

Láng Eszter: Tópart

Mózes Katalin: Elfacsarodva I.

Mózes Katalin: Elfacsarodva I.

A megnyitón kiderült, hogy a közös művészi nyelv ellenére az alkotások nagyon is eltérőek – méretben, formavilágban, kifejezésmódban egyaránt. Mégis harmonikus, kerek egész született a sokszínű részekből – talán épp az apró elemeknek köszönhetően. Sok képen tűnnek fel például betűk vagy azokra hasonlító szimbólumok, amelyek gondolatmorzsaként végigvezetnek az egész kiállításon. A kiállítás rendezői ennek ellenére nem döntötték el véglegesen a kérdést: március 12-én, szombaton 17 órakor kötetlen beszélgetést tartanak az Artézi Galériában arról, hogy ennek az összhangnak a létrejöttében mekkora szerepe van a véletlennek.

Torma László: Rendezés 1.

Torma László: Rendezés 1.

Zsubori Ervin: Archaikus szótár No1.

Zsubori Ervin: Archaikus szótár No1.

Forrás: Artézi Galéria

Koincidenciák – Az Arnolfini-kör művészeiből – 2016. február 20. – március 16., Artézi Galéria