Kiállítás nyílt Steve McCurry ikonikus fotóiból a Műcsarnokban

A vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismertté vált amerikai fotográfus, Steve McCurry képeiből nyílt kiállítás szerdán Budapesten, a Műcsarnok kamaratermében Legendás fotók címmel.

Steve McCurry a nyolcvanas években bejárta Ázsiát, magas művészi színvonalon örökítette meg többek között Afganisztán szovjet megszállását is. Munkái magazinok és könyvek címoldalán szerepeltek; számos könyvet jelentetett meg, és világszerte több kiállítás is fűződik a nevéhez.

Az április végéig látható tárlat több mint félszáz képen keresztül mutatja be a fotós munkásságát. Bán András, a kiállítás egyik kurátora a szerdai bejáráson elmondta, hogy a tárlat fotói Afganisztánban, Indiában, Kambodzsában, Tibetben és Pakisztánban készültek, a képeket egy dán műgyűjteményből válogatták. A portrék mellett láthatók nemzeti viseletbe öltözött kambodzsai táncosnők, imádkozó vagy futballozó szerzetesek Burmából, valamint egy kabuli utcakép is megjelenik a nagyméretű képeken.

A kurátor felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításon megtekinthető Sharbat Gula afgán lány portréja is, aki tizenkét éves volt a felvétel elkészítésekor. A fotó a National Geographic 1985 júniusi számának címlapjára került, és a magazin egyik leghíresebb képévé vált, amely később bejárta a világsajtót is.

Bán András elmondta: McCurry megrázó vagy éppen elgondolkodtató képei szűkszavúak, csak egy-egy képi mondat fogalmazódik meg rajtuk a lényegre koncentrálva.

A tárlat megnyitójára Budapestre érkezett Steve McCurry az MTI-nek felidézte: eredetileg operatőrnek készült, de vonzotta a sok utazás, az érdekes élet, így inkább a fotográfiát választotta.

Mint mondta, számos útja közül a tibetiek váltak a legemlékezetesebbé számára, ott érezte leginkább azt, hogy „más időbe és univerzumba került”.

Azt is elmondta, hogy továbbra is sokat utazik, néhány év múlva Afganisztánba szeretne visszatérni, mivel legalább tíz éve nem járt ott, és kíváncsi, hogy azóta milyen változások történtek az országban.

McCurry Philadelphia egyik külvárosában született 1950-ben. A Pennsylvaniai Állami Egyetem film szakán tanult, majd egy helyi újság munkatársa lett. Szabadúszó fotóriporterként bejárta Indiát. Hírnevet az afganisztáni fényképeivel szerzett, egyike volt azoknak, akik elsőként mutathatták be a szovjet megszállást és a katonai konfliktust. Képeiért Robert Capa-aranyérmet kapott. Később számos háborús övezetben dolgozott, fotóival jelentős díjakat érdemelt ki, a World Press Photo versenyen például négy fődíjat is nyert. A francia kultuszminiszter a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát adományozta számára, 2014-ben pedig a londoni Royal Photographic Society ítélte neki a Centenáriumi Életműdíjat.

Forrás: MTI

 

,