Kistigris és Kismackó – bemutató óvodásoknak a Budapest Bábszínházban

Február 25-én mutatja be a Budapest Bábszínház a Kistigris és Kismackó című előadást. A népszerű német író-illusztrátor, Janosch történeteit Kolozsi Angéla adaptálta bábszínpadra, aki a produkció rendezője is.

Fotó: Éder Vera (forrás: Budapest Bábszínház)

Fotó: Éder Vera (forrás: Budapest Bábszínház)

1931-ben, Horst Eckert néven született a német nyelvterület egyik legeredetibb író-illusztrátora, Janosch. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ír. Széles műfaji skálán alkot, amelyen a színdarabok és a regények is elférnek. Mintegy 150 kötete jelent meg, munkáit több mint harminc nyelvre fordították le, több báb- és rajzfilm készült belőlük. 2010-ben úgy nyilatkozott, több könyvet nem ír (és rajzol), de 2013 óta a Die Zeit napilapban heti rendszerességgel jelennek meg aktuális, politikai-társadalmi töltetű karikatúrái.

Első gyerekkönyve 1960-ban jelent meg. Kistigrist és Kismackót 1978-ban ismerhették meg az olvasók (a kötet magyarul Irány Panama! címmel jelent meg); a közönségsiker mellett szakmai elismerést is aratott a történet, többek között a Német Gyerekkönyvdíjjal tüntették ki. A sorozatból Kincsvadászat, a Halló, itt Kistigris!, a Kismackó Mentőszolgálat, a Szevasz, Kismalac! és a Szülinapi buli Magyarországon a Móra Kiadónál jelentek meg. Ezekben a mesékben a szerző jórészt gyerekkori kalandjait idézi fel.

Fotó: Éder Vera (forrás: Budapest Bábszínház)

Fotó: Éder Vera (forrás: Budapest Bábszínház)

A Budapest Bábszínház felkérésére a történeteket Kolozsi Angéla fűzte össze úgy, hogy azokból óvodások és szüleik számára is kalandos és tanulságos előadás szülessen. A mesékben az élet nagy kérdései barátságról, hűségről, hiányról, valódi és hamis értékekről szinte észrevétlenül simulnak bele Kistigris és Kismackó otthonos kis világába. Az óvodásokat szórakoztató egyszerű és humoros történetekben olyan gondolatok bújnak meg, amelyekről az előadás után is érdemes lesz beszélgetni gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A Kolozsi Angéla rendezte Kistigris és Kismackó 2016. február 25-től látható a színház Játszó-terén. Az előadás dramaturgja Gimesi Dóra, a látványt Sipos Katalin tervezte, a koreográfus Benkő Ágnes. A zenét Teszárek Csaba szerezte, aki a produkcióban színészként is közreműködik Kovács Judit, Pallai Mara és Tatai Zsolt mellett.

Forrás: Budapest Bábszínház
,