A táncháztól a világzenéig – a népzene ünnepe a Müpában

Január 30-án immár kilencedik alkalommal kerül a figyelem középpontjába a magyar népzene – és az abból merítő világzene – a Müpa hangversenytermében és előcsarnokában, gálakoncerttel, táncházzal és délutáni gyerekprogramokkal.

Téka Együttes - Fotó: Pataky Zsolt

Téka Együttes – Fotó: Pataky Zsolt

A műfaj nagy öregjei és ifjú titánjai, az ortodoxok és a kísérletezők, az akusztikus és az elektronikus hangzás hívei, a magyar, a délszláv és a cigány hagyomány éltetői gondoskodnak idén is a rendkívüli színvonalról.

Ahogyan a régi időkben a parasztházak és nemesi kúriák legbecsesebb értékeit őrizték a tékában, úgy óvja – s egyben teszi közkinccsé – már közel negyven éve a Téka Együttes a magyar népzene autentikus hangvételét. De „a név kötelezi” a Khamoro Budapest Bandet is, hogy a Nap módján ragyogjanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyökerű cigányzene-feldolgozásai. A magyar népzenében és a magyar jazzben egyaránt megkerülhetetlen Dresch Mihály két új formációban is színpadra lép: a Dresch Misi Vonós Kvartettben ifj. Csoóri Sándor hegedűs, Brasnyó Antal brácsás és Bognár Antal nagybőgős társaságában emelkedik a műfaji határok fölé, Vizeli Balázs, Dresch Mihály és Tintér Gabriella zenekara pedig a moldvai muzsika felé szárnyal. Az újabban alakult együttesek közé tartozik a Babra is a maga magyar, örmény, bolgár és cigányzenei hatásokat tükröző délszláv tamburazenéjével. Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalom Duója immár a nemzetközi színtéren is jegyzett: egyike volt a 2015-ös WOMEX fellépőinek. Két lenyűgöző tudású cimbalmos kölcsönös inspirációja szabadít fel olyan energiát, mellyel már-már a hangszerük korlátait feszegetik. A műfaj határait bizonyára a Fókatelep fogja a leghangosabban ostromolni a feldolgozott népzene, a sanzon és a pszichedelikus rock felkavaró ötvözetével.

A népzene ünnepe
2016. január 30. szombat 19:30 — 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők:
Téka Együttes
Khamoro Budapest Band
Dresch Misi Vonós Quartet
Fókatelep
Cimbalom Duó
Vizeli Balázs, Dresch Mihály és Tintér Gabriella és zenekara
Babra

További információ: https://www.mupa.hu/program/a-nepzene-unnepe-a-tanchaztol-a-vilagzeneig-2016-01-30_19-30-bbnh

Forrás: Müpa