AJDa – A Joint Dance Adventure from Hungary: CSÁNGÓBUGI – HAIDAU – GYÖNYERŐ

A Budapest Tánciskola estje
2015.12.21.20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Néptánc és kortárstánc találkozik az AJDa három produkciójában, melyeket december 21-én a Budapest Tánciskola egykori növendékei prezentálnak a Trafóban. Farkas Zoltán Batyu tanította nekik a tradicionális táncokat, ők pedig továbbfejlesztették és magukra formálták azokat. Két 2014-es és egy régebbi, 2007-es előadás kapott helyet az előadáscsokorban. Az egykori növendékek ma már saját útjukat járják.

BPT

Farkas Zoltán Batyu neve táncos berkekben már-már fogalommá vált. Tagja volt az Állami Népi Együttesben új utakat kereső Párhuzam csoportnak, majd a legendás Kodály Kamara együttesnek. A kilencvenes évek óta a Muzsikás együttes állandó táncosa. Végigturnézta, végigtanította a világot.

Évek óta oktatja a tánciskola növendékeit is, akik a tőle tanult kelet-európai néptáncokat vegyítik kortárstánc szemléletükkel. Az egyes produkciókat a Budapest Tánciskola művészeti vezetője, Angelus Iván rendezte, szerkesztette egységes egésszé. A Budapest Tánciskolában évről évre koreografálási lehetőséget kapnak a diákok, így mire kikerülnek az intézményből, addigra már 10-20 produkciót is megalkotnak Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi években egyre sikeresebb nemzetközi viszonylatban a hazai kortárstánc: Hód Adrienn, Molnár Csaba vagy Bakó Tamás óriási sikernek örvend szerte Európában. Most az őket követő generáció munkáiba kóstolhat bele a közönség.

A tavaly bemutatott Gyönyerő Lábán Rudolf díj jelöléssel is büszkélkedhet, amivel egy szintre helyezték az ország legnívósabb táncelőadásaival. „…a sokféle ellentmondás a Gyönyerő varázsos hatásának titka – hogy a néző is részese lesz annak, ahogyan a régi személyessé válik, a tradíció jelen idejűvé alakul.” Fusch Lívia

A szintén 2014-es Csángóbugi című produkciót Petrovics Sándor ötlete alapján készítették a táncosok. Az ötletgazda Ördöglakat című férfitáncával szintén maga mögött tudhat egy Lábán díj nominációt. Táncosként fellépett a belga Léo Valére, a KET, a Kubilai Khan Investigations és mások darabjaiban, jelenleg az izraeli Vertigo Dance Company táncosa, de tanít a Budapest Tánciskolában is.

Petrovics Sándor nevéhezköthető az est harmadik előadása, a Haidau is. A triászból ez a legrégebbi kortárs- és néptáncokat ötvöző előadás: 2007-ben mutatták be. Az eredeti szereposztás most újabb táncosokkal egészült ki, így eddig nem látott formában látható a produkció.

CSÁNGÓBUGI
Ötlet: PETROVICS Sándor
Alkotók és előadók/táncosok: DÖMÖTÖR Luca, DRAGOS Dániel, KANCSÓ Luca, LÉVAI Viola, PETROVICS Sándor
Szerkesztő, rendező: ANGELUS Iván

Gyönyerő
Előadók
: Ábrányi Krisztina, Burus Tamás, Dömötör Luca, Dragos Dániel, Kancsó Luca, Lévai Viola, Sessi Krisztina, Szombati Anett, Oberfrank Réka, Vavra Júlia.
Rendező: Angelus Iván
Táncok: Farkas Zoltán Batyu

Haidau
FARKAS Zoltán Batyu alapanyagainak felhasználásával készítették a táncosok / dancers: BÓDI Alexandra, BUSA Balázs, CSUZI Márton, CSÁK Beatrix, DRÁVUCZ Petra, SZŰCS Dóra Ida

Honlap
Facebook

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza