Aba-Novák Vilmos tusrajzaiból nyílik kiállítás Leányfalun

Aba-Novák Vilmos (1894-1941) tusrajzaiból látható válogatás szombattól Leányfalun Tus, toll, papír I. címmel – tájékoztatta az MTI-t Kováts Kristóf, a leányfalui Aba-Novák Galéria vezetője.

A galéria minden évben egyszer kiállítást rendez a névadó tiszteletére, az idén a tusrajzaiból látható válogatás, melyet a családi hagyatékból állítottunk össze – mondta Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája. A galéria vezetője hozzátette: olyan gazdag anyag áll rendelkezésre, hogy jövőre egy második kiállítást is létrehoznak a művész tusrajzaiból.

Kováts Kristóf felidézte: Aba-Novák pályakezdése szorosan összefonódik egy nagyon intenzív önképzéssel, amelyben a grafikáknak, a tus használatának nagyon fontos szerepe volt, s ez a szisztematikus felkészülés alapozta meg a későbbi rézkarcoló éveket és sikereket.

Megjegyezte: a nagyközönség számára kevésbé köztudott, a szakma számára azonban evidencia, hogy Aba-Novák Vilmos kiváló grafikus is volt. A mostani tárlat erre bizonyíték, hiszen tusrajzaival ilyen mélységben utoljára a 2008-as debreceni MODEM-beli kiállításon lehetett találkozni – mutatott rá a galéria vezetője, aki kiemelte: több mint 20 mű látható majd, sok közülük most szerepel először kiállításon.

Az alkotások részben portrék – köztük három önarckép -, aktok, de látható néhány fatanulmány is, illetve külön egységet képeznek a „vegyes” alkotások, köztük a szolnoki tanyarajz vagy részlettanulmányok.

A kiállítás január közepéig tekinthető meg.

Forrás: MTI