„A kortárs irodalom rólunk és nekünk szól” – Hallgass, olvasó! – Új, ingyenes mobilalkalmazás

A Földalatti Vasúti Múzeumba szervezett sajtótájékoztató keretében mutatták be az új, ingyenesen elérhető mobilalkalmazást, amely a kortárs magyar irodalmat hivatott népszerűsíteni.

Az alkalmazás a Budapest Főváros Önkormányzat, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Margó Irodalmi Fesztivál együttműködésében készült el. A Hallgass, olvasó! nevet viselő hangoskönyv egy olyan ingyenesen letölthető telefonos applikáció, amely kortárs magyar írók művei meghallgatását teszi lehetővé, bárhol, bármikor, népszerű színművészek előadásában.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra

Szalay-Bobrovniczky Alexandra

Valuska László

Valuska László

Az alkalmazáson keresztül olyan neves és ismert írók egy-egy művét hallgathatjuk meg, mint Dragomán György, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Bereményi Géza vagy Lackfi János. A felolvasásban közreműködő színészek: Básti Juli, Kautzky Armand, Csuja Imre, Kern András, Máté Gábor és Mácsai Pál.

A sajtótájékoztatónak helyszín adó Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum is szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen az ingyenesen letölthető alkalmazás egyrészt szimbolizálja a múlt és jelen kapcsolatát és egyúttal felhívja a figyelmet az utazás közbeni kultúrafogyasztás lehetőségére és fontosságára is.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes az eseményen elmondta: „Olyan világban élünk, ahol a tudás, az információ jelentősége egyre növekszik, így fontos felhívni a figyelmet a kortárs magyar irodalom remekein keresztül is a digitális irodalom fontosságára.” Ezért is állt az alkalmazás mellé a Főváros, hogy a kultúrát népszerűsítő kampányát digitális területen is kiterjessze, és a komoly irodalom minden korosztály számára elérhetővé váljon.

Dragomán György

Dragomán György

Kautzky Armand

Kautzky Armand

„A magyar irodalom sokféle, izgalmas és rólunk szól, szeretnénk a karácsonyi időszakban közlekedők számára ezt bizonyítani” – állítják a Budapestet immár ötödik éve, nyaranta irodalmi programokkal átszövő Margó Irodalmi Fesztivál szervezői. Állításukat igazolja, hogy a Margó egyre népszerűbb, és idén már a nyári programsorozat mellett egy „őszi különkiadás” is zajlott, nagy érdeklődés mellett. A szervezők úgy gondolják, kiemelten fontos, hogy a fesztiválon túl, az év többi napján is könnyen elérhetőek legyenek a hazai kortárs írók művei. Ezen alkalmazáson keresztül akár úgy is, hogy a város díszletei között hallgatjuk utazás közben.

A mobil alkalmazás jövőre frissül, így újabb novellák és költemények kerülnek majd fókuszba annak, aki a Hallgass, olvasó!-val utazik.

Az ingyenes, Margó.fm néven futó alkalmazás iOS és Android rendszerű készülékeken egyaránt elérhető.

Facebook.com/Varosarculat
Facebook.com/margofeszt

A hangoskönyv tartalma:

1. Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz (részlet) – Kern András
2. Tóth Krisztina: A boka története –  Friedenthal Zoltán  
3. Bereményi Géza: Jézus újságot olvas –  Máté Gábor
4. Kemény Lili: Psyché télikabátban, Téli eső fölszáradása a Városligetben, Kettőnk közül, Titkosírás, Magasfeszültség  – Tenki Réka
5. Lackfi János: Gavallér Princip karácsonya – Csuja Imre
6. Dragomán György: Cukor – Mácsai Pál
7. Nagy Gabriella: Ádvent, Szeretlek – Básti Juli
8. Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve – Kautzky Armand

Szerkesztő: Tóth Judit Nikoletta
Forrás, fotók forrása: presspresso