„Van egy nagy családom a valódin kívül is” – Marék Veronika „Kippkoppék karácsonya” című kiállítása

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Kaunitz Miklós

Egyedülálló kiállítást tekinthetnek meg a látogatók a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési  Ház falai között. Marék Veronika írónő a saját tulajdonában álló, művei alapján elkészült alkotásait, vázlatait és a mások által elkészült relikviáit Lingl Zsófia művelődésszervező ötlete alapján rendezték egy rendhagyó tárlattá.

x_DSC3562

A december 3-án megrendezett megnyitón az idén 77 esztendős írónő mesés rajzfoglalkozást is tartott a legkisebbeknek. A több generáció kedvenceit életre keltő művész mesélt a közönségnek a gyerekkoráról és a művészi pályájának a kezdeteiről is. Így arról is, hogy 17 évesen édesapja látta meg az általa rajzolt és írt mesében azt, hogy kiadásra érdemes. Az első, még az 1950-es évek közepén megjelent meséje óta eltelt évtizedek számos kiadványa és a máig töretlen alkotói kedv igazolják, hogy a művek és hőseik értékállóak.

x_DSC3504x_DSC3506

A tárlat anyagában ott szerepel az összes fő alak eredeti festményeken, vázlatokon és bábok formájában is. Így találkozhatunk Kippkopp és Tipptopp családjával, Lacival és az oroszlánnal, a Kockásfülű nyúllal és barátaival, és természetesen Boribon és Annipanni sem hiányozhat. Az írónő több mint fél évszázados munkássága és személyisége generációkra volt (van) nagy hatással. Így a kiállítás anyaga is tartalmaz meglepetéseket a szülői, esetleg nagyszülői sorba lépő látogatók számára is.  A megjelenített  szereplők mellett ugyanis informatív érdekességekkel is szolgál. A felsorolt művek  sokasága  és megjelenési módjainak változatossága mellett az is kiderül, szerte a világon tíz nyelvre lefordították azokat. A környező országok mellett megjelentek Kínában, Japánban és Koreában is.  A tárlat anyagában helyet kaptak a Laci és az oroszlán meséhez fűződő, kizárólag Japánban kapható gyerekruhák, esernyők és hátizsákok is. És ha nem is voltunk olyan szerencsések hogy birtokolhattuk, most megnézhetjük a mesefigurák alapján készült kulcstartókat, öröknaptárakat és az evőeszközöket.

x_DSC3505

x_DSC3507

Marék Veronika saját bevallása szerint is játszott egész életében.  Nagymama korban van, de még sok-sok tervet dédelget a szívében. Mindig őszinte mosollyal, olyan érzékkel nyúl a rajzeszközeihez és a gondolataihoz, amelyekből rövid, velős és tartalmas történetek születnek. Szereplőinek bájos megjelenéséhez és élénk mimikájához sok esetben még szavak sem kellenek. A Kockásfülű nyúl jóságos kalandjainál egy kimondott szóra sincs szükségünk, hogy értelmezni tudjuk azok mondanivalóját. A legkisebbekhez hasonlóan Vera néni még tudja, hogy érezni kell a másikat a megértéshez.

x_DSC3553

x_DSC3576

Marék Veronika tudja és abban erősít meg minket, hogy mindannyian csodálatos gyermekek vagyunk. Honnan tudom? Több mint tíz évvel ezelőtt, az akkor 2-3 éves lányom minden napos igénnyel élt Kippkopp történetei iránt. Nem lehetett becsapni, elcsalni a mesékből egy sort sem, mert kívülről fújta azokat. Így a kiállításnak címet adó karácsonyi történetet is. Egyik este a mese bűvöletéből kikukkantva megkérdeztem tőle: ”Tudod-e ki az a csodálatos gyermek, aki karácsony éjszakáján megszületett?” Elhaló, mégis lelkes hangon, csillogó szemmel ezt mondta: „Én vagyok.”

x_DSC3584

x_DSC3531

A kiállítás január 10-ig tekinthető meg, csoportosan és egyénileg is. Csoportok bejelentkezése esetén a tárlathoz kapcsolódó ingyenes, játékos foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket.

Kippkoppék karácsonya – Marék Veronika mesekiállítás, Vigyázó Sándor Művelődési Ház,  2015. december 3. – 2016. január 10.

,