Európa legnagyobb adventi gyertyainstallációja a Várkert Bazár karácsonyi vásárán

Európa legnagyobb gyertyainstallációja mellett kézműves foglalkozások, interaktív gyerekprogramok, táncelőadás, valamint a Virtuózok és más előadók koncertje is várja az érdeklődőket a Várkert Bazár és a Citadella közös adventi rendezvénysorozatán november 29. és január 1. között Budapesten.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára a programot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra és szolidaritásra, amely „a karácsony közeledtével, az advent időszakában jelentősebbé válik”. Ezért a programsorozat részeként a rászorulók és nélkülözők megsegítésére minden vasárnap az Ökumenikus Segélyszervezet és Dévai Szent Ferenc Alapítvány adománygyűjtést tart a helyszínen.

Mint mondta, az elmúlt egy év során a Várkert Bazár Magyarország egyik legjelentősebb kulturális terévé vált.

„A karácsony az elcsendesedés pillanata, amelyet mindannyian szeretteink körében töltünk, az adventi időszak pedig felkészülés az ünnepre, amelyhez hozzájárul a következő négy hétvégén tartott adventi programsorozat” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a hagyományteremtő szándékkal megrendezendő első adventi eseménysorozat idején a sok kulturális program mellett Európa legnagyobb gyertyainstallációja is várja az érdeklődőket az épületegyüttes bejáratánál, a Hello Wood alkotócsapatnak köszönhetően.

A programok közül kiemelte a Budapest Táncszínház Holle anyó című előadását, amelyet a rendezvény nyitónapján november 29-én láthatnak az érdeklődők. December 6-án Virtuózok Viadal címmel a Virtuózok és más vendégelőadók lépnek fel, december 13-án a Sárik Péter Trió, december 20-án Pál István Szalonna és Bandája muzsikál az érdeklődőknek. A programsorozatot több rendezvény kíséri majd, köztük kézműves foglalkozások és gyerekprogramok is.

Gyutai Csaba hangsúlyozta: a Várkert Bazár az egyik legjelentősebb kulturális találkozási ponttá és közösségi helyszínné vált a családok számára is. Megemlítette az épületegyüttesben december 31-ig látható Csontváry-tárlatot, valamint a Csernus Tibor művészetét bemutató kiállítást.

Ráday Dávid, a Hello Wood alkotócsoport képviselője az adventi gyertyacsoportról elmondta: a három részből álló installáció legmagasabb pontja 7,5 méter lesz.

Forrás: MTI